Na het 'goddelijke deeltje', nu ook het 'goddelijke gen'

28/01/13 om 12:18 - Bijgewerkt om 12:18

Er is uit het niets een gen opgedoken dat de mens mee mogelijk heeft gemaakt.

Na het 'goddelijke deeltje', nu ook het 'goddelijke gen'

© Reuters

Alleen de hardnekkige ongelovigen onder ons blijven volhouden dat de mens niet van apen afstamt. Maar dat wil niet zeggen dat we al goed weten hoe wij zo zijn veranderd dat we iets speciaals zijn geworden, althans in onze eigen visie.

Dat het een proces met een resem genetische aanpassingen is geweest, is duidelijk, maar het zou toch nuttig zijn dat we er wat zicht op krijgen, al was het maar om in te kunnen schatten hoe uniek we al dan niet zijn.

In het vakblad Nature Communications wordt een gen beschreven dat wij wel hebben, maar andere apen niet - zelfs mensapen niet. Het zou ergens tussen 1 en 5 miljoen jaar geleden ontstaan zijn, dus nadat onze tak aan de grote levensboom zich van die richting chimpansees afsplitste. Het is vooral actief in twee zones van de hersenen die mee instaan voor de manier waarop we beslissingen nemen en voor de capaciteit tot het ontwikkelen van gesofisticeerde taal.

Misschien is het dus cruciaal geweest in het mogelijk maken van de explosieve aangroei van onze hersenen, waardoor we complexe gedragingen aankonden.

Interessant is dat wetenschappers ervan uitgaan dat het gen geen mutatie is van iets dat al bestond, maar dat het uit het niets zou zijn opgedoken, waarbij 'uit het niets' in dit geval betekent dat een stuk DNA dat geen enkele functie had, ineens toch iets nuttigs begon te doen.

Als daar maar niemand een goddelijke hand in zal zien... (DD)

Lees meer over:

Onze partners