Mythe over eerste aidspatiënt in Noord-Amerika ontkracht door nieuw onderzoek

Gaetan Dugas, 1980 © Rand Gaynor

Nieuw onderzoek naar de verspreiding van hiv in Noord-Amerika pleit de zogenaamde Patiënt Nul, de Canadees Gaëtan Dugas, vrij van de beschuldiging dat hij verantwoordelijk is voor de aidsepidemie in de Verenigde Staten eind jaren 1970.

Onderzoekers van de universiteiten van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk en Arizona in de VS concluderen op basis van analyse van meer dan 2.000 bloedstalen van homoseksuele mannen uit 1978 en 1979 dat hiv al minstens sinds 1970 circuleerde in San Francisco en New York City vanuit Afrika binnenkwam via de Caraïben.

Zo ontdekten de onderzoekers gelijkenissen met hiv-stammen uit Haïti in het begin van de jaren 1970. Verschillen tussen de varianten wijzen er dan weer op dat het virus al circuleerde én gemuteerd was in San Francisco en New York sinds circa 1970. De studie werd nu gepubliceerd in het vakblad Nature.

Patiënt Nul

Een en ander pleit ook de jarenlang belasterde Canadees Gaëtan Dugas, een homoseksuele steward die in 1984 overleed, vrij van de beschuldiging dat hij het virus in de Verenigde Staten verspreide. Hij werd in 1982 officieel door de US Centers for Disease Control and Prevention aangeduid als Patient Zero (de eerste besmetting) en raakte zo bekend als ‘de man die hiv naar de VS bracht’.

Begin jaren 1970 was Dugas echter nog een tiener en mogelijk zelfs nog niet seksueel actief, laat staan dat hij al de lakens had gedeeld met de honderden bedpartners die hij naar eigen zeggen heeft gehad.

Bovendien blijkt uit de analyse van Dugas’ bloed dat de hiv-variant die hem uiteindelijk het leven kostte, niet overeenkwam met de andere stalen.

‘Er is gewoon geen reden om hem anders te bekijken dan een van de vele mensen die al besmet waren voor de ziekte werd gediagnosticeerd’, besluit bioloog Michael Worobey van de universiteit van Arizona tegenover Nature. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content