Mysterieuze cellen in hersenen moeten mannen aan seks doen denken

De neuronen zijn enkel aanwezig in de mannelijke hersenen. © /

De liefde van de man gaat dan toch niet door de maag. Mannen zouden volgens een nieuwe studie in Nature neuronen in de hersenen bezitten die zich volledig wijden aan de zoektocht naar seks. Zelfs ten koste van voedsel.

Hersencellen die enkel bij mannen voorkomen zorgen ervoor dat de man aan seks denkt wanneer de partner in de buurt is. Ze doen hem al de rest vergeten, ook dat hij moet eten. Vrouwen hebben deze mysterieuze neuronen niet. Dat blijkt uit een nieuwe Brits-Amerikaanse studie bij rondwormen in het vakblad Nature.

Wetenschappers van het University College London en het Albert Einstein College of Medicine in New York onderzochten de verschillen tussen de geslachten bij rondwormen. Deze wormen (Caenorhabditis elegans) bestaan uit een zeer klein aantal mannetjes en een grote hoeveelheid hermafrodieten. Die laatste zijn wormen met zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtsorganen, ze produceren hun eigen sperma zodat ze geen man nodig hebben voor de voortplanting. De onderzoekers waren verrast toen ze de neuronen bij de mannetjes ontdekten, want rondwormen zijn in het verleden al herhaaldelijk bestudeerd omdat ze veel gemeen hebben met de mens, maar nooit eerder kwamen deze cellen, die de naam MCM’s (mystery cells of the male) kregen, aan het licht.

Om de zes seconden

Het is volgens de wetenschappers aannemelijk dat gelijkaardige mechanismen aan het werk zijn bij de mens en dat de hersenen van de man en de vrouw dan toch op een verschillende manier geprogrammeerd zijn. ‘Hoewel de studie is uitgevoerd bij een kleine worm, geeft het ons niettemin inzicht in de complexiteit en de verscheidenheid van de menselijke seksualiteit en de seksuele oriëntering’, zegt coauteur Scott Emmons van het departement genetica en neurowetenschappen van het Albert Einstein College of Medicine.

‘Hoewel we geen onderzoek hebben gedaan bij de mens, is het plausibel dat het mannelijke brein bepaalde types van neuronen bezit die niet in de hersenen van vrouwen aanwezig zijn en vice versa. Dit verandert mogelijk hoe beide geslachten de wereld en hun prioriteiten zien.’

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat de stelling dat de man om de zes seconden aan seks denkt niet klopt. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat het meer in de richting van 19 keer per dag gaat. Vrouwen komen aan tien pikante gedachten per dag. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content