Mysterie van het universum ontrafeld?

03/04/13 om 21:51 - Bijgewerkt om 21:50

Wetenschappers in het ISS hebben mogelijk de allereerste aanwijzingen van donkere materie gevonden, een mysterieuze component van het universum.

Mysterie van het universum ontrafeld?

© AFP

De onderzoekers hebben in een experiment mogelijk het bestaan van donkere materie ontdekt. Donkere materie is onzichtbaar en zou een kwart van het universum uitmaken.

De resultaten van het experiment, dat al anderhalf jaar aan de gang is met de Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) in het internationaal ruimtestation ISS, kunnen sporen bevatten van donkere materie, vatten de onderzoekers samen.

Zij stelden het bestaan vast van een overschot antimaterie van onbekende origine in kosmische stralen. Die is mogelijk het resultaat van de vernietiging van partikels donkere materie.

"De resultaten zijn positrons - partikels antimaterie - die mogelijk afkomstig zijn van de vernietiging van partikels donkere materie die met elkaar in botsing kwamen in de ruimte", zegt de Europese Organisatie voor Kernonderzoek (Cern) in Genève. "Maar de waarnemingen zijn nog niet voldoende afdoende om andere verklaringen uit te sluiten."

Donkere energie

"In de loop van de komende maanden zal de AMS ons met zekerheid kunnen zeggen of die positrons sporen zijn van donkere materie, of van iets anders", zegt de Amerikaanse fysicus Samuel Ting, Nobelprijswinnaar en professor aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), die het onderzoek leidt.

Ting is de bedenker van de AMS, een instrument van 2,5 miljard dollar. Het is de eerste magnetische spectrometer in de ruimte.

Donkere materie bestaat niet uit neutronen, protonen en elektronen. Zij vormen de zichtbare materie (sterren, planeten,...) en zijn goed voor amper 5 procent van het universum. Naast 5 procent zichtbare materie en 23 procent donkere materie, bestaat het universum voor 72 procent uit donkere energie, een mysterieuze kracht die de versnelling en expansie van het universum zou verklaren. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners