Mysterie van gigantisch walviskerkhof in Chili mogelijk ontrafeld

© cerroballena.si.edu
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Wetenschappers menen de verklaring te hebben gevonden voor een gigantisch prehistorisch walviskerkhof in de Atacamawoestijn in Chili.

Het massagraf bestaat uit fossielen van meer dan 40 vinvissen en andere walvisachtigen alsook zeehonden en roofvissen. Wetenschappers menen nu te kunnen verklaren hoe het kan dat miljoenen jaren geleden zoveel dode dieren op zo’n kleine ruimte bij elkaar zijn beland.

De onderzoekers gaan ervan uit dat het massagraf een gevolg is van niet één, maar tot vier verschillende massastrandingen. De dieren zijn wellicht gestorven na het eten van giftige algen. Ze spoelden aan en werden doorheen de jaren bedolven onder het zand.

De bevindingen staan in het Proceedings of the Royal Society. De wetenschappers benadrukken dat ze nooit 100 procent zeker zullen kunnen zijn. Ze hebben geen specifieke cellen van algen aangetroffen.

Unieke vondst

Het massagraf werd in 2010 ontdekt bij werkzaamheden aan de nabijgelegen Pan-Amerikaanse snelweg en geldt als een van de meest indrukwekkende fossiele vondsten van de voorbije jaren. De plek is sindsdien beter bekend onder de naam Cerro Ballena: Walvisheuvel.

Snel bleek dat bijna alle walvisskeletten volledig intact waren en dat de meesten met hun snuit in dezelfde richting en ondersteboven lagen.

Toen de Pan-Amerikaanse snelweg in 2011 werd verbreed, kregen wetenschappers twee weken de tijd om de fossielen te bestuderen en gedetailleerd te documenteren. Zo maakten ze onder meer digitale 3D-modellen van de skeletten en namen ze beenderen mee voor verder onderzoek in het laboratorium.

Lees meer en bekijk beelden op http://cerroballena.si.edu

Mysterie van gigantisch walviskerkhof in Chili mogelijk ontrafeld
© cerroballena.si.edu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content