Mysterie van de dag: waarom spoelen er voeten aan in Canada?

16/07/16 om 00:30 - Bijgewerkt op 15/07/16 om 15:42

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom spoelen er voeten aan in Canada?

Mysterie van de dag: waarom spoelen er voeten aan in Canada?

British Columbia © Reuters

Al 9 jaar heeft de Canadese provincie British Columbia te kampen met een gruwelijk fenomeen: aangespoelde loopschoenen met daarin de resten van een menselijke voet. Sinds 2007 werden al 12 dergelijke exemplaren aangetroffen aan de kusten van de provincie, van Jedediah Island tot Botanical Beach, aldus de Britse krant The Guardian. Van die 12 zijn er al 8 voeten, waaronder twee paren, geïdentificeerd. Wat we weten over de niet-geïdentificeerde voeten is dat ze toebehoren aan mannen.

Na een pauze van 4 jaar ontdekte een wandelaar op 7 februari van dit jaar opnieuw een aangespoelde voet op Vancouver Island. Vijf dagen later verscheen er nog een exemplaar. Het ging om een paar.

Tegenwoordig kijken ze in Canada al lang niet meer vreemd op van zulke gruwelijke vondsten, maar in 2007 was dit voer voor heel wat speculatie en grappen. De mogelijke verklaringen waren even opmerkelijk als creatief. De theorieën gingen van natuurrampen, zoals de tsunami van 2004, tot het werk van seriemoordenaars, drugdealers en mensensmokkelaars.

Buitenaardse ontvoeringen

Ondertussen heeft de Canadese justitie na jaren van onderzoek de bevolking gerust kunnen stellen: dit is niet het werk van een seriemoordenaar of buitenaardse ontvoerders, maar de gevolgen van een zelfdoding of van een ongeluk, wellicht door stormen nabij de kust. De voeten zijn wellicht van het lichaam losgekomen als gevolg van het proces van lijkontbinding. Dit gebeurt sneller onder water dan op het land. Uit forensisch onderzoek van de voeten blijkt immers dat de voeten niet zijn afgehakt, maar op een natuurlijke wijze zijn losgekomen.

Toch zitten nog heel wat mensen met vragen, zoals waarom begon het probleem van de aangespoelde voeten pas in 2007? Het antwoord ligt waarschijnlijk in de geavanceerde schoentechnologie van de laatste jaren. Meer en meer sportschoenmerken maken voor hun design gebruik van luchtzakjes of lichte schuim wat ervoor zorgt dat ze licht genoeg zijn om te kunnen drijven en uiteindelijk aan te spoelen.

De provincie British Columbia heeft dan weer veel gevallen door de getijden en het patroon van de zeestromen. Maar ook in andere delen van de wereld duikt er al eens een verloren voet op. (TE)

Lees meer over:

Onze partners