Mysterie van de dag: waarom sluiten we onze ogen bij het kussen?

© iStock

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom sluiten we onze ogen bij het kussen?

Lang werd aangenomen dat verliefden tijdens het kussen hun ogen gesloten hielden omdat hun zicht niet in staat was zich te focussen op iets zo dichtbij als het gezicht van de andere. Maar de wetenschap heeft die theorie na nieuw onderzoek in het vakblad Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance nu naar de prullenmand verwezen.

Onderzoekers ontdekten dat niet de ogen, maar wel de hersenen de reden zijn waarom het zwart voor onze ogen wordt als we ons verliezen in het zoenen met onze partner. Het brein is namelijk niet in staat om om te gaan met de combinatie van een veelheid aan visuele gegevens en een tactiele sensatie.

Psychologen van de Royal Holloway University in Londen toonden aan dat het uitvoeren van een veeleisende visuele taak de mogelijkheid vermindert om tastprikkels op te merken. Dat zou bijvoorbeeld kunnen verklaren waarom je niet merkt dat je telefoon trilt terwijl je in een grote massa naar het gezicht van een vriend zoekt.

Waarschuwing

De studie is belangrijk met het oog op het groeiende aantal waarschuwingssystemen die gebruik maken van de tast. Zo geven sommige auto’s tegenwoordig tastwaarschuwingen wanneer ze van de baan dreigen af te wijken. Als een chauffeur op dat moment net bezig is met het zoeken naar bepaalde wegwijzers of zich op een druk kruispunt bevindt, dreigen dergelijke waarschuwingen verloren te gaan.

Uit hetzelfde onderzoek, dat overigens geen kussende proefpersonen bevatte, concluderen de wetenschappers nu dus ook dat mensen instinctief hun ogen sluiten tijdens het kussen zodat ze zich ten volle zouden kunnen concentreren op het gevoel dat kussen veroorzaakt. Hetzelfde geldt voor andere situaties die met de tast te maken hebben, zoals brailleschrift lezen, dansen of vrijen. (TE)

Partner Content