Mysterie van de dag: waarom slapen baby’s ’s nachts niet?

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Dit is wellicht de meest gestelde vraag ter wereld. En nochtans is het antwoord vrij simpel.

Dit is wellicht de meest gestelde vraag ter wereld. En nochtans is het antwoord vrij simpel: baby’s slapen ’s nachts niet omdat ze hiervoor gewoonweg niet gemaakt zijn. Het is niet goed voor ze. Meer nog, geen enkele mens is gemaakt om de hele nacht te slapen. En dat doen we trouwens ook niet. Niemand slaapt namelijk ongestoord acht uur lang aan een stuk. We worden ’s nachts voortdurend wakker, maar we kunnen ons dat niet herinneren de volgende ochtend.

De moderne mens bundelt tegenwoordig al zijn slaap in acht nachtelijke uren omdat hij overdag moet werken. Maar het was ooit anders. Van nature sliep de oermens in twee fasen. Van zonsondergang tot middernacht en dan nog eens van 2 uur ‘ s nachts tot het ochtendgloren.

Ouders hebben dus een onrealistisch verwachtingspatroon als ze willen dat hun baby, die 9 maand in de duisternis heeft doorgebracht, zo snel mogelijk doorslapen. De kinderen hebben zich nog niet aangepast aan de nieuwe wereld waar ze plotsklaps zijn ingeduwd en hun interne klok is nog verre van ontwikkeld. Die interne klok is bij veel baby’s trouwens precies omgekeerd dan die van volwassenen. Ze slapen meer overdag omdat ze dat gewoon zijn van toen ze in de buik van de moeder zaten. Toen wiegden de bewegingen van mama hen in slaap. Dat compenseren ze door ’s nachts wakker te zijn. Om hun interne klok te ontwikkelen, hebben baby’s bovendien het slaapbevorderende hormoon melatonine nodig. En laat dat nu net in grote hoeveelheid in de nachtelijke moedermelk zitten.

Biologische noodzaak

Een tweede reden waarom baby’s ’s nachts niet slapen is omdat de mens vroeger geboren wordt dan andere dieren die zelfs al kunnen stappen van zodra ze de baarmoeder verlaten. Menselijke baby’s zijn de meest kwetsbare wezens die er zijn en hebben nood aan intiem contact of een ‘externe baarmoeder’ terwijl ze zich verder ontwikkelen. Gesuggereerd wordt dat baby’s die ’s nachts vaker wakker worden, intelligenter zijn.

Er is ook een biologische noodzaak voor de kinderen om wakker te zijn wanneer ze wakker zijn, namelijk tussen 6 uur ’s avonds en middernacht. Net op die momenten hebben de ouders meer tijd om het kind aandacht te geven, ook al zouden ze dan zelf liever met rust gelaten worden.

Baby’s hebben tot slot ook nood aan fysiek contact. Uit de geschiedenis van de mens blijkt dat baby’s voortdurend in contact stonden met hun moeder die hen overal naartoe droeg. En als het kind constant door de moeder gedragen wordt, is de idee dat het kind een hele nacht moet doorslapen, eigenlijk niet van toepassing. In heel wat delen in de wereld, is dat nu nog steeds het geval.

Conclusie: baby’s zijn genetisch geprogrammeerd om te zorgen dat er in hun noden voorzien wordt doorheen de nacht door de moeder of vader, met heel veel voedsel. Het is een biologisch patroon dat we al miljoenen jaren met ons meedragen en daar kan de 21e maatschappij niets aan veranderen.

Partner Content