Mysterie van de dag: waarom niezen we twee tot drie keer na elkaar?

© istock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom niezen we twee tot drie keer na elkaar?

Een nies komt vaak niet alleen. De meeste mensen laten hun eerste exemplaar volgen door een tweede, sommigen zelfs door een derde of enkele tientallen. Een vervelend moment voor de vriendelijke metgezel die je wel tig keren ‘gezondheid’ moet wensen. Maar waarom is één niesje niet genoeg?

Het heeft allemaal te maken met hoe krachtig je neus is. Met andere woorden, als je drie keer kort na elkaar moet niezen, is jouw niescapaciteit wat slapjes. Een nies heeft als doel een irriterende stof uit je neus weg te blazen via een krachtige luchtstroom. Maar als de indringer nog blijft hangen in de neusgaten, zal je neus een nieuwe poging ondernemen.

De langste niesbui staat op naam van de Britse Donna Griffiths: van 13 January 1981 tot 16 September 1983.

Meerdere keer na elkaar niezen, komt meer voor dan de single niesjes. Vooral mensen met een allergie zullen meerdere keren na elkaar moeten blazen. Mensen met een verkoudheid hebben meestal genoeg aan één nies. Ben jij iemand die altijd een niesaanval van zo’n 15 exemplaren moet ondergaan, probeer dan je neus te snuiten om de allergenen manueel te verwijderen. En wees blij dat je Donna Griffiths uit het Britse Worchestershire niet bent. Zij heeft het Guinness World Record voor langste niesbui op haar naam staan: van 13 January 1981 tot 16 September 1983.

Niezen wordt echter niet altijd veroorzaakt door vreemde indringers. Zo’n 18 tot 35 procent van de bevolking moet niezen bij het zien van sterk licht. Vandaar de uitspraak dat je naar de zon moet kijken, als je het niezen wilt versnellen. Het is een genetische aandoening die sinds 1954 officieel bekend staat als de licht-nies-reflex of het ACHOO-syndroom (Autosomal Dominant Compelling Helio-Ophthalmic Outburs) en komt voort uit kruisende signalen in de bedrading van het brein. Hoe het werkt, is niet helemaal duidelijk. Wetenschappers vermoeden dat een intense activatie van de gezichtszenuw, wanneer je bijvoorbeeld in sterk zonlicht stapt, kan overlopen naar de nabijgelegen nervus trigeminus, waardoor een tinteling in de neus ontstaat met een niesreflex als gevolg.

Partner Content