Mysterie van de dag: waarom kunnen olifanten niet springen?

© EPA

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom kunnen olifanten niet springen?

Het zal u misschien niet verbazen, maar olifanten kunnen niet springen. Hoe dat komt, is echter moeilijk te zeggen. Te meer omdat wetenschappers nog nooit specifiek hebben onderzocht waarom een olifant niet kan springen. Vandaar dat het ook niet helemaal duidelijk is of de dieren het effectief niet kunnen of dat ze er misschien te verlegen voor zijn.

Wellicht heeft een en ander te maken met het enorme gewicht en met de relatief zwakke beenspieren en starre enkels van de kolossale beesten. Dieren die wel springen, hebben immers baat bij flexibele enkels, sterke achillespezen en kuitspieren.

Eigen verdediging

Bovendien springen de meeste dieren om te kunnen ontsnappen, een optie die voor olifanten niet meteen vereist is. Zo kunnen kleine en meer atletische dieren hun snelheid, flexibiliteit en sprongen gebruiken om roofdieren te vlug af te zijn. Olifanten hebben dan weer het geluk dat ze groot zijn. En dat is al een verdediging op zich.

Olifanten mogen dan wel niet springen, lopen doen ze ook al niet vaak. De dieren wandelen lange afstanden en als ze lopen, doen ze dat over korte afstanden. Ze lijken bovendien niet sneller te kunnen lopen dan zo’n 24 km/u.

Niettemin is het misschien maar best dat olifanten niet springen zoals kangoeroes. Ze zouden zich bijvoorbeeld ernstig kunnen bezeren als ze struikelen en vallen. (TE)

Partner Content