Mysterie van de dag: waarom hebben windmolens drie wieken?

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

De moderne windturbines die tegenwoordig welig ons landschap sieren, verschillen in heel wat opzichten van de typische Nederlandse wind- en poldermolens van weleer, in de eerste plaats wat betreft het aantal wieken.

De oude molens hadden nog vier wieken, maar moderne turbines dragen bijna allemaal drie rotorbladen. Waarom?

Ten eerste weegt de extra energie die een eventuele vierde wiek genereert niet op tegen de gigantische kostprijs van zo’n extra blad. Sterker nog: eigenlijk zijn drie wieken ook nog te veel.

Hoe meer rotorbladen of wieken, hoe langzamer een molen of turbine door de luchtweerstand draait. Met slechts één of twee wieken haal je bijna evenveel kinetische energie uit bewegende lucht. Maar dat is dan weer geen goede zaak voor de balans van de windturbine. Er komen dan enorme krachten op de toren te staan waardoor hij meer gaat wiebelen.

Met twee wieken zou de windmolen ook sneller gaan draaien en dus meer lawaai maken. Iets waar omwonenden ongetwijfeld niet blij mee zouden zijn.

Ook visueel zijn windmolens met twee wieken voor onze ogen niet erg aangenaam omdat ze tijdens het ronddraaien lijken te springen. Er worden als het ware beurtelings een cirkel en een ellips op ons netvlies geprojecteerd, wat erg onrustig is.

Drie wieken zijn dus kostenefficiënter dan vier wieken én ze genereren meer energie aan een tragere snelheid (minder herrie) dan twee wieken. Bovendien zorgen drie wieken voor een natuurlijke balans, zowel letterlijk op de mast als op het vlak van de esthetiek. Met drie wieken lijkt de windmilen ook niet meer te springen. Visueel is immers doorlopend een grote cirkel zichtbaar.

En last but not least, de meeste mensen vinden windturbines met drie bladen gewoon esthetisch mooier dan twee, zo blijkt uit verschillende uitgebreide studies. Het oog wil dus ook wat, zowel letterlijk als figuurlijk. Daarom wordt er op zee geëxperimenteerd met windmolens met twee wieken, ver uit het zicht van het menselijke oog. En in de toekomst komen er wellicht zelfs windmolens zonder wieken op de markt, al kunnen we dan eigenlijk niet meer echt spreken van ‘windmolens’.

Partner Content