Mysterie van de dag: waarom hebben we een wit laagje op onze tong?

. © iStockphoto

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom hebben we een wit laagje op onze tong?

Als je je tong uitsteekt als je voor de spiegel staat, kan je er piepkleine bultjes op zien. Het gaat meer bepaald om een verzameling van smaakpapillen, speeksel en dode huidcellen.

Tussen die smaakpapillen en de klieren van je tong zitten er tussenruimtes of kloven waar vuildeeltjes zich mogelijk kunnen verzamelen. Het kunnen dode bacteriën zijn als je van een verkoudheid of infectie herstelde, of het kunnen restanten snot zijn als je een verstopte neus had. ‘Een opeenhoping daarvan kan je tong een witte kleur geven.’, zegt dokter Brett Comer van de Universiteit van Kentucky aan het Amerikaanse nieuwsmagazine Time. ‘Maar beide afvalstoffen zijn vrij onschuldig.’

Een andere verklaring voor de witte kleur van de tong is de uitdroging van smaakpapillen en speekselklieren. Dat kan gebeuren als je medicijnen genomen hebt of als je door de mond ademt. De droogte zorgt er namelijk voor dat de smaakpapillen en klieren uitzetten of zwellen, wat de witte kleur oplevert. Dat effect kan nog versterkt worden als er ook bacteriën en dode cellen op de tong zitten.

Amandelen

Vooral het achterste deel van de tong blijkt het vaakst wit te kleuren. ‘Alles wat op de voorkant van je tong kan komen, kunnen de slijmklieren namelijk wegnemen of het verdwijnt bij het schrobben van de tong tegen de binnenkant van je mond of het voedsel dat je inneemt’, verklaart Comer.

De achterkant van de tong, maar ook de amandelen en andere weefsels in de keel, zijn net gemaakt om afvalstoffen – dat via je mond, neusgaten of via je maag gepasseerd is – te verzamelen. ‘De tong en amandelen doen dit om het immuunsysteem te helpen om alles te keuren wat er binnenkomt’, maakt Comer duidelijk.

Zoutwater

Enkele Oosterse medische tradities beweren dat de kleur van de tong een resem ziektes kan onthullen, van diabetes tot bronchitis. Een recente studie van de Amerikaanse Carnegie Mellon Universiteit lijkt dat te bevestigen: kleurschakeringen op de tong van blauw over paars tot grijs kunnen wijzen op een nier- of spijsverteringsziekte.

Dus is een witte tong wél een reden om bezorgd te zijn? ‘Als het tegelijkertijd voorkomt met aanhoudende keelpijn, bloed in het speeksel, moeite om te slikken of gewichtsverlies, kan het wel een reden zijn om de dokter te raadplegen’, zegt Comer. Die symptomen kunnen namelijk wijzen op een infectie of een virus, wat de afvalopstapeling of droogte kan veroorzaken die leidt tot de witte tong. Zelfs enkele vormen van kanker en diabetes werden al geassocieerd met een witachtige tong, maar volgens Comer is dat eerder zeldzaam.

Geen reden tot paniek dus. Door de neus ademen kan al veel tongonheil voorkomen. En als je er toch last van hebt, raadt Comer aan om de mond te spoelen met zout water tussen maaltijden of de tong ook aan te pakken tijdens het poetsen van de tanden.(RDC)

Partner Content