Mysterie van de dag: waarom hebben vrouwen het sneller koud dan mannen?

11/08/16 om 07:47 - Bijgewerkt op 16/11/16 om 11:41

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom hebben vrouwen het sneller koud dan mannen?

Mysterie van de dag: waarom hebben vrouwen het sneller koud dan mannen?

© iStock

Het is een vaak voorkomend probleem in de zomer op mening kantoor. Zwetende mannen grijpen verwoed naar de afstandsbediening van de airconditioning, terwijl verkleumde vrouwen zich op hetzelfde moment in een dikke cardigan hullen. Het is misschien wat overdreven, maar feit is dat vrouwen het vaker koud hebben dan mannen. Dat komt omdat het lichaam van vrouwen minder warmte produceert dan dat van mannen. Gemiddeld zijn vrouwen kleiner (en dunner) dan mannen en gaat de warmte sneller verloren. Vrouwen hebben ook minder spieren en meer vet dan mannen. Spieren produceren meer warmte.

Off-day

Vrouwen hebben ook vaker koude handen en voeten. Dat ligt dan weer aan de verspreiding van vet in een vrouwelijk lichaam. Vet isoleert en houdt het lichaam warm. Maar het vet zit bij vrouwen vooral rond hun romp opgeslagen om zo de vitale voortplantingsorganen te beschermen en niet rond hun vingers en tenen.

Natuurlijk spelen ook vrouwelijke hormonen een rol. De lichaamstemperatuur van vrouwen verschilt afhankelijk van waar ze zich bevinden in hun menstruatiecyclus.

Al die oorzaken hebben wel als gevolg dat vrouwen steevast benadeeld worden op kantoor omdat de temperatuur afgesteld staat op mannelijke standaarden. Volgens onderzoek is de beste werktemperatuur voor vrouwen tussen de 24 en 25 °C, dat is maar liefst 2,5 °C warmer dan voor mannen.

Misschien een goed excuus om aan te halen wanneer u eens een off-day hebt? (TE)

Lees meer over:

Onze partners