Mysterie van de dag: waarom hebben vrouwen een orgasme?

Meg Ryan in When Harry Met Sally © /

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom hebben vrouwen een orgasme?

Soms raakt een mysterie dat ons al eeuwen fascineert pas nu opgelost. Zo slaagden wetenschappers er deze zomer in om misschien wel een van de grootste mysteries van het leven te ontrafelen: waarom hebben vrouwen een orgasme? Een vrouw kan zich immers perfect voortplanten zonder.

Lang geleden al vroeg de Griekse filosoof en wetenschapper Aristoteles zich af waarom een vrouw zich kan voortplanten zonder een orgasme te krijgen en een man niet. Wetenschappers van de universiteit van Yale denken nu de oorsprong van de vrouwelijke gelukzaligheid te hebben achterhaald. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het een overblijfsel is van de evolutie. Ooit droeg het orgasme bij onze vrouwelijke voorouders, samen met de clitoris, bij tot het in gang zetten van een eisprong, maar die functie ging in de loop van de evolutie verloren.

In een studie, die gepubliceerd werd in het Journal of Experimental Zoology, vergeleken Mihaela Pavlicev van het Cincinnati Children’s Hospital Medical Center, en Günter Wagner van de universiteit van Yale, verschillende diersoorten met elkaar. Solitaire dieren, zoals katten, kamelen en konijnen, hebben ook nu nog de hulp van een mannetje nodig om te ovuleren, wat betekent dat een rijp eitje enkel loskomt uit de eileider als er seks plaatsvindt. Volgens de onderzoekers gebeurt er dan een gelijkaardige reactie zoals bij de menselijke climax dankzij de productie van het hormoon prolactine zodat het vrouwtje kan ovuleren. Gedurende een periode van duizenden jaren evolueerden de prehistorisch vrouwtjes echter op zo’n een manier dat ze in staat werden om spontaan te ovuleren, namelijk één keer per maand, zonder seksuele hulp.

Bij vrouwen komt tijdens een orgasme echter nog steeds het hormoon prolactine vrij, ook al hebben ze op dat moment geen eisprong. Dat is een bewijs dat het vrouwelijke orgasme en de productie van het hormoon wellicht een evolutionair overblijfsel zijn van de vroegere reproductieve functie van het orgasme. Daarnaast ontdekten de wetenschappers dat op het moment in de evolutie dat de eisprong niet meer afhankelijk was van het orgasme, ook de clitoris zich van binnen naar buiten verplaatste.

‘Het vrouwelijke orgasme is zoals de appendix’

‘Het vrouwelijk orgasme is een evolutionair overblijfsel, net zoals de appendix’, aldus Wagner die het vergelijkt met de menselijke capaciteit om bijvoorbeeld ook muziek te appreciëren. ‘De waarde van iets wat het menselijke lichaam in staat is te doen, hoeft geen functie te hebben’, zegt hij. En hoewel het vrouwelijke orgasme zijn reproductieve functie is kwijtgeraakt, kan het volgens Wagner de eisprong bij de mens nog steeds doen versnellen, maar enkel als de eisprong binnen het uur gebeurt.

Het zal voor veel vrouwen een geruststelling zijn, want het vrouwelijke orgasme mag dan misschien wel zijn biologische functie verloren zijn, het orgasme zelf zal nooit verdwijnen.

Het zal voor veel vrouwen een geruststelling zijn, want het vrouwelijke orgasme mag dan misschien wel zijn biologische functie verloren zijn, het orgasme zelf zal nooit verdwijnen. Dat komt omdat de clitoris en de penis zich ontwikkelen uit hetzelfde deel van de embryo. ‘Als de clitoris verdwijnt door de evolutie, dan verdwijnt ook de penis’, zegt Wagner. En zolang we niet overschakelen op een reproductief systeem via medische procedures zoals ivf en artificiële inseminatie, is dit uiteraard geen goed idee als we de menselijke soort in stand willen houden.

Mannen hebben trouwens om dezelfde reden tepels. Het zijn overblijfselen van een vroeger stadium in de ontwikkeling van het embryo. Ze hebben geen enkele functie behalve seksuele opwinding. Maar voor vrouwen zijn tepels onmisbaar en daarom blijven ze ook deel uitmaken van de mannelijke anatomie.

Sommige wetenschappers geloven overigens dat met het kwijtraken van zijn biologische functie, het orgasme een andere functie heeft aangenomen. Een van de meest voor de hand liggende zou kunnen zijn om seks – en dus de voortplanting – aan te moedigen aangezien het een aangename bezigheid is.

Een andere theorie is dat het de band tussen de man en de vrouw sterker maak waardoor de kans groter is dat ze samen blijven en meer kinderen hebben. Een laatste theorie is dat de vrouw een man kiest op basis van seksuele bevrediging. Een man die de vrouw een beter orgasme geeft, produceert betere sperma en zal haar helpen om betere nakomelingen te krijgen. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content