Mysterie van de dag: waarom hangt een kruisspin steeds ondersteboven in haar web?

© iStock

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom hangt een kruisspin steeds ondersteboven in haar web?

Spinnewebben… in de zon zie je soms de mooiste constructies. Maar waarom hangt onder meer een kruisspin steeds met haar hoofd naar beneden in haar web?

De meeste wielwebspinnen, waaronder de kruisspin, hangen op hun kop in hun web. Dat doen ze om, wanneer er gevaar dreigt, zo snel mogelijk de aftocht te kunnen blazen. Spinnen midden op hun web zijn immers een prachtige prooi voor vogels. In de tropen maken de meeste webspinnen daarom alleen ’s nachts een web om niet gezien te worden. Bij zonsopgang breken ze het af en eten het op, samen met de kleinere insecten die ze er in hebben gevangen. Zo recupereren ze de eiwitten waaruit hun bouwsel is opgetrokken.

Verstrikt in eigen web

Als een spin onraad vermoedt, laat zij zich op de grond vallen. Tijdens de val spint ze echter een draad die is vastgemaakt aan haar web. Als het gevaar geweken is, klimt ze langs die draad weer omhoog en raakt zo weer bij haar web.

Het spinnen van een draad gebeurt door de spintepels. Daarvan heeft de spin er een tot vier paar op haar achterlijf. Als de spin ondersteboven in haar web zit, kan ze zich dus gemakkelijk laten vallen zonder zelf verstrikt te raken in haar spinsel en verdwijnen onder een blaadje, tussen de begroeiïng… Als ze met haar kop naar boven zou zitten, is de kans groot dat ze wel in de draad verward raakt. (LB)

Partner Content