Muziek verzacht niet alleen de zeden, maar ook de beweging

Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Muziek kan de kracht van een beweging en de grootte van onze stappen beïnvloeden.

Dat muziek het ritme van ons lichaam beïnvloedt, is al lang bekend. Dat ze een effect heeft op ons mentale aanvoelen eveneens. Muziek zweept ons op of brengt ons tot rust. Of is gewoon discreet aanwezig in de achtergrond om mensen onbewust een beter gevoel te geven.

Maar nieuwe inzichten van een team van de UGent, gevormd door Marc Leman van de Vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen en Jean-Pierre Martens van de Vakgroep Elektronica en Informatiesystemen, wijzen uit dat de invloed van muziek op ons leven verder kan gaan. In het vakblad Public Library of Science ONE toont het interdisciplinaire team aan dat muziek de kracht van een beweging en de grootte van onze stappen kan beïnvloeden.

De resultaten volgen uit experimenten met muzikale stimuli van 130 beats per minuut, soms met als activerend beoordeelde muziek (pop en techno), soms met relaxerende muziek (jazz en reggae). Als amuzikale controle fungeerde een metronoom met 130 tikken per minuut. Het effect was vooral een gevolg van expressievormen van de muziek, zoals het al dan niet aanzwellen van tonen.

Het is voor de eerste keer dat er een echt lijfelijk mechanisme voor het sturen van de kracht van een beweging met muziek wordt aangetoond. Waarschijnlijk schuilt dat in de hersenen in een automatische koppeling van gehoorprikkels aan motorische reflexen.

Er wordt nu onderzocht of hetzelfde ook voor lopen opgaat, en of het inzicht gebruikt kan worden in toepassingen als sport en het herstel na een kwetsuur. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content