Muziek stimuleert het hart

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Het tempo van muziek kan de pasfrequentie van lopers opdrijven.

Edith Van Dyck van de vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen aan de Universiteit Gent bestudeert het effect van muziek op menselijke prestaties. In Musicae Scientiae beschrijven zij en haar collega’s hoe naar muziek luisteren de hartslag verhoogt. Het effect hangt mee af van het tempo van de muziek.

Voor hun onderzoek gebruikten Van Dyck en co. instrumentale muziek die de proefpersonen niet kenden. Zodra ze die te horen kregen, versnelde hun hartslag. Versnellingen in het tempo van de muziek hadden geen effect op het hartritme. Nam het tempo af, dan daalde ook het stimulerende effect. Uiteindelijk bereikten de proefpersonen opnieuw de hartfrequentie die in rusttoestand bij hen gemeten was.

Het Gentse onderzoek is relevant voor de prangende kwestie of deelnemers aan loopwedstrijden naar muziek mogen luisteren. Er zijn al atleten gediskwalificeerd omdat ze onderweg een draagbare muziekspeler hadden gebruikt. Om oneerlijke concurrentie uit te sluiten, verbieden sommige organisatoren zulke spelers.

Het tempo van de muziek kan de pasfrequentie van lopers opdrijven, maar volgens de onderzoekers zou dat vooral opgaan voor recreatieve lopers en niet voor professionele sporters. Hoe sterker je op de fysieke activiteit gefocust bent, hoe minder effect muziek zou hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content