Mount Everest gevaarlijker door klimaatverandering

27/05/10 om 15:44 - Bijgewerkt om 15:44

Wie van plan is om ooit nog eens de Mount Everest te beklimmen, zal snel moeten zijn.

Mount Everest gevaarlijker door klimaatverandering

© Reuters

De hoogste berg ter wereld wordt steeds gevaarlijker om te beklimmen door de opwarming van de aarde. Dat zegt een Nepalese sherpa die het hoogste aantal beklimmingen achter zijn naam heeft staan.

Lhakpa Tenzing Sherpa, bijgenaamd Super Sherpa, beklom op 22 mei de Everest voor de twintigste keer. "Doordat de sneeuw op de flanken van de berg smelt, komen de onderliggende rotsen bloot te liggen. Dat maakt het extreem moeilijk voor ons om de berg te beklimmen aangezien er niet voldoende sneeuw meer ligt om onze klimijzers in vast te haken", zegt de 50-jarige sherpa. "Het is voor alle klimmers een hachelijke onderneming geworden."

Afval

De sherpa leidde de expeditie om aandacht te vragen voor de impact van de klimaatverandering op de Himalaya. Zijn team bracht bovendien zo'n 4,8 ton afval naar beneden.

De Mount Everest werd al zo'n 3.000 keer succesvol beklommen sinds Edmund Hillary and Tenzing Norgay in 1953 voor het eerst de top bereikten. 207 klimmers lieten daarbij het leven. De lichamen van 120 personen zijn nog steeds vermist op de berg.

Onlangs werd de dertienjarige Jordan Alexander Romero uit de Amerikaanse staat Californië nog de jongste alpinist ooit die de Everest overwon.

Lees meer over:

Onze partners