Moordmysterie Ramses III eindelijk opgelost

Wetenschappers hebben via x-stralen en dna-analyses ontdekt dat farao Ramses III de keel is overgesneden.

De Duitse onderzoeker Albert Zink heeft de doodsoorzaak van ‘de laatste grote farao’ Ramses III onderzocht. Zink is beroemd geworden met zijn ontdekking van Ötzi, de ijsman, die in 1991 aan de Oostenrijks-Italiaanse grens in de Alpen was ontdekt.

Hij onderwierp de mummie aan de nieuwste technologie van medische driedimensionale beeldvorming en computergestuurde tomografie. Voor het eerst kregen de wetenschappers zo zicht op een zware wonde ter hoogte van de keel, net onder de larynx. Tot nog toe was die wonde niet opgemerkt.

“De wonde is ongeveer 70 millimeter groot en gaat tot in het bot. De luchtpijp is doorboord met een mes of ander scherp voorwerp, stelt het onderzoek dat werd gepubliceerd door the British Medical Journal.

Samenzwering van de harem

“De grootte en de diepte van de wonde zijn van die aard dat het slachtoffer, Ramses III, meteen overleden is”, stellen de onderzoekers. Nog verrassender is dat de tomografie een vreemd voorwerp in de wonde aan het licht heeft gebracht: een stenen amulet, bekend als het Oog van Horus, waaraan de Egyptenaren een helende kracht toekenden. “De doorgesneden keel en de amulet bewijzen duidelijk dat de farao is vermoord”, zegt Albert Zink in een persbericht.

Ramses regeerde van circa 1194 tot 1163 voor Christus. Hij werd het slachtoffer van “de samenzwering van de harem”, een van de somberste episodes uit de tijd van de farao’s. Koningin Tiyi, een van de vrouwen van de farao, wilde haar zoon Pentaour op de troon krijgen, maar de wettige erfgenaam van het rijk van Ramses III was de zoon van Ramses III en Isis, de eerste vrouw van de farao.

Hoewel ze opgesloten zit in de harem, slaagde Tiyi er in om contact te leggen met de buitenwereld en een complot op te zetten in samenwerking met militaire bevelhebbers en een priester. Hoewel de details niet bekend zijn, leek het doel van de operatie zeer simpel: Ramses III uitschakelen tijdens een nacht van plezier in de harem.

De mummie van Ramses werd pas op het einde van de 19de eeuw gevonden. Tot nu toe bleef er heel wat onduidelijkheid over zijn dood.

Dood als vernedering De onderzoekers gaan nu ook een andere mummie onderzoeken die in dezelfde schuilplaats werd aangetroffen als de mummie van Ramses III. Het is de mummie van een man van 18 tot 20 jaar, niet omzwachteld in doeken, maar in geitenhuiden, een stof die ritueel onzuiver werd bevonden. Het zou de straf kunnen zijn die werd opgelegd aan Pentaour, de opstandige zoon die verplicht werd zichzelf te doden, en dat om hem een leven na de dood te ontzeggen, de hoogste vorm van vernedering in het oude Egypte.

Volgens de dna-analyse zou deze mummie wel degelijk een zoon van Ramses III zijn. Maar om met zekerheid te zeggen dat het om Penatour gaat, zou men ook dna van koningin Tiyi moeten hebben. En haar mummie is nooit teruggevonden. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content