Monsterlijke voorganger T-rex in Europa ontdekt

06/03/14 om 15:36 - Bijgewerkt om 15:36

Een monsterlijke carnivoor en de grootste dinosaurus van zijn soort teisterde Europa ongeveer 150 miljoen jaar geleden.

Monsterlijke voorganger T-rex in Europa ontdekt

De Torvosaurus gurneyi © Reuters

De kleinere voorganger van de Noord-Amerikaanse Tyrannosaurus Rex maakte Europa 150 miljoen jaar geleden onveilig. Portugese wetenschappers identificeerden de grootste Europese jager: de Torvosaurus gurneyi. Een beest waarvan je het pad liever niet kruiste.

Heer en meester van het Juratijdperk

De tien meter lange krachtpatser is de grootste vleesetende dinosaurus ooit gevonden in Europa. Torvosaurus staat voor 'barbaarse hagedis'. De soortnaam gurneyi verwijst naar James Gurney, de auteur en illustrator van de populaire boekenreeks 'Dinotopia'.

De heer en meester van het Juratijdperk liep op twee poten, woog vier tot vijf ton, had een schedel van meer dan een meter lang, krachtige kaken met vlijmscherpe tanden van tien centimeter lang en zou volgens de wetenschappers bedekt zijn geweest met een vroege soort van veren.

Torvosaurus gurneyi was een roofdier dat zich waarschijnlijk voedde met grote prooien als plantenetende dinosauriërs.

Amateur-fossielenjager

In 2003 ontdekte een amateuristische fossielenjager de overblijfselen van de nieuw ontdekte soort in Portugal in de rotsen van Lourinhã, een kleine stad ongeveer 72 km ten noorden van de hoofdstad Lissabon. In 2013, ook in Portugal, werden fossiele embryo's van waarschijnlijk dezelfde soort geïdentificeerd.

Toen de Torvosaurus over Europa heerste, was de regio een vruchtbare rivierdelta met een overvloed aan water en vegetatie. Het krioelde er van de dinosauriërs en vliegende reptielen als de pterosaurus, primitieve vogels, krokodillen, schildpadden en zoogdieren zo klein als muizen.

De Portugese wetenschappers zeggen dat de ontdekking de tweede soort is binnen het geslacht Torvosaurus. De Torvosaurus tanneri leefde in dezelfde periode in Noord-Amerika. Die soort werd in 1979 al ontdekt in de staten Colorado, Utah en Wyoming.

Kleiner dan T-rex

Torvosaurus gurneyi was niet de enige carnivoor op het continent, maar hij was wel het grootste roofdier van welke soort dan ook, ooit gevonden in Europa, menen de wetenschappers.

Elders ter wereld waren er echter nog grotere monsters: de Tyrannosaurus in Noord-Amerika, de Carcharodontosaurus en de Spinosaurus in Noord-Afrika en de Giganotosaurus in Argentinië. Maar die dinosauriërs vereerden de wereld pas veel later met hun komst, in het Krijt dat op het Juratijdperk volgde. De Torvosaurus zou volgens de wetenschappers al 80 miljoen jaar een fossiel geweest zijn, toen de T-rex de aarde bewandelde.

De ontdekkingen zijn gepubliceerd in het magazine Plos One.

Lees meer over:

Onze partners