Monogamie heeft niets met romantiek te maken

© Reuters

Slechts enkele zoogdiersoorten zijn monogaam en wetenschappers kibbelen over de reden waarom. Een ding is zeker: de redenen zijn allesbehalve romantisch.

Twee wetenschappelijke teams onderzochten waarom bepaalde zoogdiersoorten monogaam geworden zijn, maar beide teams kwamen tot verschillende conclusies.

Een team bestudeerde enkel de primaten, waartoe apen (waaronder de mens) en halfapen behoren. De exclusiviteit tussen een mannetje en een vrouwtje is volgens de onderzoekers een manier voor de vader om te vermijden dat zijn jongen door andere mannetjes gedood worden.

Een team van andere onderzoekers kwam na de studie van zo’n 2.000 zoogdiersoorten (niet de mens) met een andere reden op de proppen. Zij concludeerden dat zoogdieren monogaam werden omdat de vrouwtjes zich geografisch wegens voedselredenen zo ver hadden verspreid dat het voor de mannetjes te gevaarlijk was om nog vreemd te gaan omdat hun eigen partner dan mogelijk bevrucht kon worden door rivalen. Daarom bleven ze in de buurt en ontstond monogamie.

Valentijn

De resultaten van beide onderzoeken zijn niet meteen iets wat u op Valentijn tegen uw partner moet vertellen, want ze staan uiteraard ver af van het romantische ideaal dat de mens associeert met eeuwige trouw. ‘Romantiek is duidelijk iets wat later kwam’, zegt de hoofdauteur van de primatenstudie, Christopher Opie, van het University College London. ‘Het is gewoon iets wat moest gebeuren.’

Beide onderzoeksteams weigeren echter hun resultaten toe te passen op de mens, want de mens is een ‘ongewoon dier omdat het een cultuur heeft’, en dat verandert alles.

Beide studies werden gepubliceerd in de vakbladen Science en The Proceedings of the National Academy of Sciences. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content