Mogelijk nieuwe mensensoort aangetroffen in China

© iStockphoto

Wetenschappers hebben in zuid-China de restanten aangetroffen van wat mogelijk een tot nu toe onbekende mensensoort zou kunnen zijn. De soort zou zo’n 11.500 jaar geleden rond de Chinese Yunnan-provincie geleefd hebben.

De skeletten werden eerder gevonden in twee grotten in het Zuiden van China. Na onderzoek blijkt nu dat het om een mensensoort gaat die qua anatomische kenmerken sterk afwijkt van eerder bekende soorten. Daaruit concluderen de onderzoekers dat de overblijfselen ofwel van een prehistorische, geïsoleerde stam van Homo Sapiens afkomstig moeten zijn ofwel van een heel nieuw soort mens. Dat schrijft de Britse krant The Independent. De beenderen zijn volgens de onderzoekers ergens tussen de 14.500 en de 11.500 jaar oud.
Mozaïek van primitieve en moderne eigenschappen


“De unieke anatomie van de schedel van de ‘Edelhert-grottenmens’

wijst er op dat ze behoren tot een tot nog toe onbekende prehistorische populatie”, vertelde professor Darren Curnoe van de universiteit van South Wales, aan de Britste krant The Independent. “Ze zouden een nieuwe evolutionaire lijn binnen de menselijke soort kunnen zijn, of een groep van moderne mensen die al vroeg vanuit Afrika naar Azië kwamen en door isolatie niets bijdroegen tot de genetica van de nu levende Oost-Aziaten.”

De schedel van de soort bestaat uit een mozaïek van primitieve en moderne eigenschappen met daarbovenop nog kenmerken die nooit eerder werden aangetroffen. “De voornaamste verschillen met de moderne mens zijn bijvoorbeeld hun prominente wenkbrauwboog, dikke schedelbeenderen, een plat gezicht met een brede neus en een uitstekende kin zonder echte menselijke kenmerken”, zei Curnoe.

De nieuw gevonden populatie kreeg de naam de ‘Edelhert-grottenmens’ vanwege zijn voorliefde voor het vlees van een intussen uitgestorven soort edelhert. Dat hert, dat uitzonderlijk groot werd, leefde tijdens de ijstijd in de Yunnan-provincie in het zuiden van China.


Jongst gevonden populatie die anatomische afwijkt van de moderne mens

Volgens professor Curnoe gaat het waarschijnlijk om een nieuwe mensensoort. “Hoewel beide theorieën evenwaardig zijn, weegt het bewijs voor de ‘nieuwe soort’-theorie iets zwaarder door”, liet de professor weten. Daarmee zou de Edelhert-grottenmens de jongste gevonden soort zijn wiens anatomie niet past binnen die van de moderne mens.

Ook zou dat beteken dat de Homo Sapiens op een bepaald moment in de geschiedenis samenleefde met maar liefst vier andere mensensoorten. Naast de bekende Neanderthaler werden recent ook de soorten Homo Floresiensis, die vanwege zijn kleine gestalte de bijnaam ‘de Hobbit’ draagt, en de Denisovans, een soort die in grotten in Siberië leefde , ontdekt. (PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content