Mogelijk celtransplantatie voor arbeiders Fukushima

30/03/11 om 16:51 - Bijgewerkt om 16:51

De Japanse overheid overweegt om bloedstamcellen van de arbeiders in Fukushima in te vriezen.

Mogelijk celtransplantatie voor arbeiders Fukushima

© Reuters

De Japanse overheid overweegt om cellen van de achtergebleven werknemers in de defecte kerncentrale van Fukushima te verzamelen en in te vriezen. Dat schrijft The Guardian. De bevroren stamcellen kunnen een mogelijk redmiddel zijn voor de arbeiders die ziek worden door de blootstelling aan een te hoge straling tijdens de werken aan de beschadigde kernreactoren.

Hoge straling kan ernstige ziektes tot gevolg hebben. Maar de aandoeningen kunnen behandeld worden als de patiënt snel genoeg een transplantatie van bloedstamcellen ondergaat.

Volgens de procedure moeten de arbeiders gedurende enkele dagen een medicijn innemen die ervoor zorgt dat hun beenmerg stamcellen in het bloed afscheidt. Dan worden ze aan een machine vastgelegd waarbij de stamcellen uit het bloed gefilterd worden.

De techniek wordt al gebruikt om kankerpatiënten te behandelen bij wie het beenmerg door chemo- en radiotherapie beschadigd werd. Meer dan 50 Europese ziekenhuizen hebben hun hulp al aan Japan aangeboden.

Experts waarschuwen echter dat een hoge straling niet alleen het beenmerg, maar ook andere functies aantast, zoals de longen en de huid. Ook zouden werknemers die hun beenmergcellen hebben laten afnemen wel eens overmoedig kunnen worden en nog meer risico's nemen. (TE)

Lees meer over:

Onze partners