Moet de mens zijn eeuwenoude vijand uitroeien of niet? (video)

23/09/16 om 19:32 - Bijgewerkt om 19:31

De mug is onze grootste vijand, maar wat zijn de gevolgen als de mens op grootschalig niveau gaat sjoemelen met de natuur?

Moet de mens zijn eeuwenoude vijand uitroeien of niet? (video)

© .

200 miljoen jaar bestaat ze al, maar de laatste tijd heeft ze heel wat schade aangericht. Want veroorzaakten onze muggen vroeger louter overlast, nu kunnen ze als gevolg van de globalisering mogelijk gevaarlijk zijn.

De mug verspreidt het zikavirus, malaria en dengue en is daarmee het dodelijkste dier ter wereld. Maar waarom roeien we onze grootste vijand niet gewoon uit? We hebben de kennis toch? Dankzij nieuwe technieken zoals genetische manipulatie zouden we muggen ongeschikt kunnen maken als taxi's voor parasieten en de mensheid een grote dienst bewijzen. Zo kunnen wetenschappers genetisch gemanipuleerde muggenmannetjes loslaten die een dodelijk gen aan hun nakomelingen doorgeven, waardoor die massaal sterven. Een techniek die plaatselijk succes kent, maar er is veel debat over de vraag of ze op langere termijn een oplossing kan bieden. Want er zijn zo veel muggen in de wereld, die zich daarenboven gemakkelijk aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Bovendien rijzen ethische vragen. Maar aan de andere kant: is het onethisch om de mug te manipuleren als er elke dag 1.000 kinderen sterven door toedoen van de mug? En wat zijn de gevolgen als de mens op grootschalig niveau gaat sjoemelen met de natuur? Onderstaande video probeert antwoorden te vinden.(TE)

Lees ook: De mug: het gevaarlijkste dier ter wereld

Lees meer over:

Onze partners