Moeders kunnen hun baby ernstig vervuilen

© Science Photo Library
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Passief roken en cafeïne hinderen de ontwikkeling van een baby.

Dat roken slecht is voor de volksgezondheid, is al lang bekend. Toch blijft het nuttig om dat af en toe onder de aandacht te brengen, zodat zelfs de meest hardleersen onder ons, ook in het beleid, ervan overtuigd raken dat we tabaksrook helemaal uit onze leefomgeving moeten bannen.

Tim Nawrot van het Centrum voor Milieukunde van de Universiteit Hasselt publiceerde onlangs met enkele collega’s in de British Medical Journal cijfers die aantonen dat na de invoering van een rookverbod in restaurants in 2007 het risico op een vroeggeboorte in ons land met 3,1 procent daalde. Hetzelfde gebeurde nadat er in 2010 ook een rookverbod was gekomen in cafés met eetgelegenheid.

Het inzicht is van belang omdat een laag geboortegewicht in verband wordt gebracht met gezondheidsproblemen later in het leven. Baby’s kunnen dus met een achterstand opgezadeld worden, ook qua intellectuele mogelijkheden, als hun moeder – al dan niet passief – aan tabaksrook werd blootgesteld.

Cafeïne
Het vakblad BMC Medicine rapporteert dat ook cafeïne als een bezwarende factor moet worden gezien, met een negatief effect op het geboortegewicht van baby’s – wat niet in de Belgische studie werd gevonden, daar ging het alleen om de kans op een vroeggeboorte. Cafeïne, onder meer aanwezig in thee en koffie, passeert blijkbaar moeiteloos de barrière tussen moeder en kind in de moederkoek, en komt zo in de foetus terecht, die nog niet over de chemische mogelijkheden beschikt om de stof efficiënt te inactiveren.

In de studie werd er zorg voor gedragen dat de effecten van cafeïne en nicotine van elkaar losgekoppeld werden, maar omdat er een verband is tussen het drinken van koffie en het in contact komen met tabaksrook wordt er gewaarschuwd voor een dubbel negatief effect.

Ook na de geboorte
De chemie van de moeder is dus een mogelijk vervuilende factor voor de groeiende foetus. Dat gaat uiteraard door na de geboorte, omdat allerhande vervuilers die de moeder uit haar leefomgeving oppikt ook in de moedermelk terug te vinden zijn.

Kinderen pikken snel zelf vervuilende stoffen uit hun omgeving op. Catherine Bouland van het Brussels Instituut voor Milieubeheer meldt met collega’s uit negen andere Europese steden in de European Respiratory Journal dat ongeveer veertien procent van de gevallen van chronische astma bij kinderen te wijten zou zijn aan blootstelling aan verkeersvervuiling. Dat zou vergelijkbaar zijn met het effect van passief roken op de kans op astma. De boodschap is dus dat kinderen niet alleen zo veel mogelijk uit de buurt van sigaretten moeten blijven, maar ook drukke verkeersaders dienen te mijden. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content