Miljardairs willen asteroïden nabij Aarde ontginnen

24/04/12 om 18:41 - Bijgewerkt om 18:41

Het bedrijf Planetary Resources wil grondstoffen van voorbijstuivende asteroïden exploiteren. Veel wetenschappers staan sceptisch tegenover het idee.

Miljardairs willen asteroïden nabij Aarde ontginnen

© Reuters

Mineralen en benzine

Het miljoenenplan zou robots de ruimte insturen die goud, platina andere mineralen uit de rotsen halen. Ook benzine staat op de lijst van kostbare grondstoffen.

Brandstofdepot De bedenkers van het plan zijn filmproducent James Cameron, Googleoprichter Larry Page en zijn collega Eric Schmidt. Ze streven ernaar om al in 2020 een brandstofdepot in de ruimte te hebben. De eerste stap zou de lancering van een reeks telescopen zijn, die de horizon afzoekt naar asteroïden.

Ontginning

"De mensheid heeft zichzelf altijd al verplicht veel te investeren om grondstoffen te ontginnen. Kijk maar naar de Europeanen, of de Amerikaanse kolonisten die naar het westen migreerden voor goud, olie of land", verklaarde Peter Diamandis, oprichter van de X-Prize en aanhanger van de theorie. De X-Prizestichting bericht over ingrijpende doorbraken in het voordeel van de mensheid.

Scepticisme

Veel wetenschappers onthalen het idee met veel scepticisme. Ze noemen het plan gedurfd, moeilijk en enorm duur. Ze hebben ook moeite met de kosten die het project met zich zou meebrengen, zelfs als platina en goud ontgonnen wordt. Een NASA-missie die 60 gram aan mineralen van een asteroïde zou plukken, kost op zich al een miljard dollar.

Kosten simpelweg te hoog

Een van de sceptische wetenschappers is professor Jay Melosh van de Amerikaanse universiteit in Purdue, Indana. Melosh zei dat de kosten voor zo'n plan simpelweg te hoog zijn. "Ruimteverkenning is een sport die enkel kan worden gespeeld door de meest welvarende naties", was zijn kritiek. (SDG)

Lees meer over:

Onze partners