Meteoriet valt op maan: Explosie te zien met het blote oog (VIDEO)

25/02/14 om 04:27 - Bijgewerkt om 04:27

In september 2013 sloeg een meteoriet ter grootte van een wasmachine op de maan in. Het was de grootste maanimpact die ooit waargenomen is. Nu is ook de video vrijgegeven.

Meteoriet valt op maan: Explosie te zien met het blote oog (VIDEO)

De maan heeft er een krater meer bij. © Getty Images/iStockphoto

Wie die nacht toevallig op precies het goeie moment naar de maan keek, heeft de meteoorimpact overigens al eens gezien. Hij was zo groot dat hij met het blote oog waarneembaar was op aarde.

De inslag werd geregistreerd door het 'Moon Impacts Detection and Analysis System' (MIDAS), een cluster van telescopen in Sevilla (Spanje) die de maan permanent in de gaten houden om dit soort evenementen op te sporen. De wetenschappers hebben de data maandenlang doorploegd en nu zijn de resultaten van hun werk vrijgegeven, samen met video van de inslag.

15 ton TNT

De meteoor woog ongeveer 450 kilogram en was ongeveer zo groot als een wasmachine, zeggen de astronomen. Dat is niet ontzaglijk groot, maar de meteoor vloog wel tegen 17 kilometer per seconde (ofte 61.000 km/u) door de ruimte. Toen ze met die vaart in botsing kwam met het maanoppervlak, kwam daarbij even veel energie vrij als bij de ontploffing van 15 ton TNT.

Een en ander zorgde voor een krater van 50 meter doorsnee en een lichtflits die tot op de aarde te zien was. Op zijn krachtigst was de impact, die plaatsvond in het op dat moment donkere deel van de maanschijf, even helder als de poolster.

De flits duurde acht seconden. De eerste daarvan was de explosie zelf. Daarna bleef, de gloeiende, door de energie van de impact gesmolten steenmassa nog even zichtbaar.

Onze partners