Met deze testen weet u of u lang zal leven

01/05/14 om 08:08 - Bijgewerkt om 11:07

Britse onderzoekers hebben twee manieren gevonden om te weten te komen of iemand lang zal leven. Met deze twee simpele testen kan u bepalen of u binnen 13 jaar nog in leven bent of niet.

Met deze testen weet u of u lang zal leven

© Thinkstock

Als u op één minuut tijd minder dan 23 keer kan rechtstaan en weer kan gaan zitten, dan is de kans erg groot dat u binnen de 13 jaar sterft, dat concluderen Britse onderzoekers van de Medical Research Council. Vrouwen zijn met 22 keer rechtstaan en zitten al zeker van hun leven 13 jaar later.

De onderzoekers volgden 5.000 mensen die in 1946 zijn geboren en lieten hen op de leeftijd van 53 twee testen doen onder toezicht van enkele verpleegsters. De deelnemers moesten op zestig seconden zo vaak als ze konden rechtstaan en weer gaan zitten op een stoel en vervolgens proberen om langer dan tien seconden met gesloten ogen op één been te staan.

Mannen met een score van 37 bij de stoeltest hadden een sterk verhoogde kans om 13 jaar later nog in leven te zijn, vrouwen hadden aan 35 keer rechtstaan en weer gaan zitten genoeg.

De 10-seconden test bleek ook te kloppen: deelnemers die slechts twee seconden op één been konden blijven staan met hun ogen dicht, bleken drie keer meer kans te hebben om voor hun 66e levensjaar te sterven.

Rachel Cooper van de Medical Research Council vindt het opvallend dat haar onderzoeksteam ook bij deze leeftijdscategorie zo'n conclusies kan stellen. 'We hebben de testen ook gedaan bij ouderen maar nu blijkt dus dat de testen ook bij vijftigers werken. Dat is zeer bijzonder aangezien je op die leeftijd nog geen tekenen van onderliggende ouderdom of ziekte zou verwachten', aldus de onderzoeker. (KVW)

Lees meer over:

Onze partners