Met deze danspasjes verover je een vrouw

08/09/10 om 14:30 - Bijgewerkt om 14:30

Wat maakt een man een goede danser?

Met deze danspasjes verover je een vrouw

Wetenschappers hebben voor het eerst een uitgebreid onderzoek gevoerd naar de dansbewegingen die mannen aantrekkelijk maken voor vrouwen.

"Voor het eerst hebben we een analyse gemaakt van de soorten dansbewegingen waarop mensen focussen en hebben we een link gelegd met wat vrouwen aantrekkelijk vinden", zegt Nick Neave, evolutionair psycholoog aan de Britse Northumbria University.

Armen naar beneden

De onderzoekers vroegen aan enkele jonge, niet-professionele dansers om eenvoudige basispassen uit te voeren. Deze bewegingen werden vervolgens omgezet in computeranimaties zodat vrouwen bij de beoordeling niet afgeleid werden door het uiterlijk van de mannen. Daarna konden de vrouwen punten geven van één tot zeven. De resultaten waren enigszins verrassend.

In tegenstelling tot wat men zou verwachten, beschouwen vrouwen heupbewegingen niet als bijzonder aantrekkelijk. Een andere veelgemaakte fout is blijkbaar dat mannen te veel met de armen zwaaien. "We dachten dat armen en benen erg belangrijk zouden zijn, maar dat was niet het geval", zegt Neave. "We ontdekten dat vrouwen meer aandacht besteden aan de borst, de nek en het hoofd."

Volgens de wetenschappers is het bewegen met de nek aantrekkelijk omdat het een teken is van een sterk, gezond en flexibel lichaam. Wie minder fit is, gaat al snel over tot het overdreven zwaaien met de armen en benen.

Varieer!

Ook de afwisseling van de bewegingen bleek een belangrijke factor, alsook de snelheid ervan. Goede dansers variëren hun bewegingen en de omvang van die bewegingen. Variëteit is immers een teken van creativiteit.

Het doel van het onderzoek was om na te gaan of jonge mannen in discotheken dezelfde bewegingsrituelen tentoonspreiden bij het zoeken naar een partner als wilde dieren. In het geval van de dieren geven die bewegingen informatie over hun gezondheid, leeftijd, hormoonstatus en vruchtbaarheid.

"Bij dieren moeten de mannetjes over een goede fysieke conditie beschikken om deze bewegingen uit te voeren. We gaan ervan uit dat dit ook het geval moet zijn met mensen", aldus Neave. Uit de eerste bloedtesten bleek alvast dat de betere dansers ook gezonder waren.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het magazine Biology Letters.

Zo moet het niet:

Onze partners