Mensen met Viking-gen mogen bloed geven

11/07/12 om 15:56 - Bijgewerkt om 15:56

Het bloed van mensen met de ziekte hemochromatose, het zogenaamde Viking-gen, is veilig voor gebruik.

Mensen met Viking-gen mogen bloed geven

© Science Photo Library

Bloedbanken kampen regelmatig met op z'n minst de vrees voor een tekort aan bloed. Daarom is het jammer dat er soms bloed dat perfect bruikbaar zou zijn, vernietigd moet worden.

Philippe Vandekerckhove van het Rode Kruis Vlaanderen stelt met enkele collega's in de Journal of Hepatology dat het mogelijk is bloed van mensen die lijden aan de bloedziekte hemochromatose voor transfusies te gebruiken. Patiënten met die ziekte hebben last van een te hoog ijzergehalte in hun bloed, waardoor ze regelmatig bloed moeten laten aftappen. Her en der mag dat bloed echter niet gebruikt worden, uit angst voor een bacteriële besmetting (en omdat het niet om een vrijwillige bloeddonatie gaat). Maar volgens het Rode Kruis is het bloed in de meeste gevallen perfect voor gebruik.

Vikings
De ziekte is een gevolg van een genetische mutatie die de Vikings verspreidden. Omdat ze op een schrale voeding moesten overleven, haalden ze voordeel uit een gen dat toeliet dat er meer ijzer uit de voeding gehaald werd. Maar in normale voedingsomstandigheden leidt het gen tot een overdaad aan ijzer in het lichaam, waardoor organen als hart en lever in moeilijkheden kunnen komen. (DD)

Lees meer over:

Onze partners