Mens niet verantwoordelijk voor uitsterven mammoet

18/08/10 om 15:37 - Bijgewerkt om 15:37

Jarenlang werd de mens verantwoordelijk gehouden voor het uitsterven van de mammoet.

Mens niet verantwoordelijk voor uitsterven mammoet

Hoewel de mens op de mammoet joeg voor voedsel en huid, beweren wetenschappers nu dat niet de mens, maar mogelijk de verandering van het klimaat verantwoordelijk is voor het uitsterven van de dieren.

"Het zou voor de mens veel te moeilijk zijn geweest om de dieren te vernietigen omdat onze soort in die tijd nog niet zo wijdverspreid was en bovendien niet over de nodige middelen beschikte", aldus professor Brian Huntley van de Britse Durham universiteit.

Zo'n 21.000 jaar geleden, na de laatste IJstijd, verdwenen op Aarde steeds meer graslanden als gevolg van de warmere temperaturen en de toename van de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht. In de plaats daarvan kwamen meer en meer bossen.

Volgens de wetenschappers van de Durham universiteit was het voor de grote grazende herbivoren dan ook onmogelijk geworden om te overleven.

Olifanten

14.000 jaar geleden trokken de dieren naar het noorden van Siberië, terwijl ze de voorgaande 100.000 jaar in grote delen van Europa hadden geleefd. 4.000 jaar geleden stierven ze uiteindelijk uit. "Het was voor deze immense beesten steeds moeilijker geworden om voedsel te vinden", meent Huntley. "We zijn ervan overtuigd dat het verdwijnen van de graslanden de belangrijkste factor is voor het uitsterven van de dieren."

"Dit is een voorbeeld van wat zou kunnen gebeuren als gevolg van een versnelde klimaatverandering de komende eeuw", waarschuwt Huntley nog. "Grote diersoorten zoals de olifant zouden wel eens de eerste slachtoffers kunnen worden."

De studie verscheen in het blad Quaternary Science Reviews.

Lees meer over:

Onze partners