Mega-melkweg baart recordaantal sterren (VIDEO)

17/08/12 om 05:25 - Bijgewerkt om 05:25

740 per jaar. Dat is hoeveel sterren er geboren worden in het centrale sterrenstelsel van de Phoenix-cluster, op 5,7 miljard lichtjaar van hier. Een absoluut record.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA observeerde de Phoenix-cluster met de ruimtetelescoop Chandra, die röntgenstraling registreert.

De cluster, die bestaat uit vele duizenden sterrenstelsels, is één van de grootste objecten die ooit zijn aangetroffen in het universum, maar ook de melkweg in het midden is indrukwekkend. Met 3000 miljard sterren is hij vele malen groter dan onze Melkweg, die goed is voor naar schatting 200 miljard sterren.

Monsterlijk zwart gat

Meestal zijn sterrenstelsels in het centrum van een cluster van het vredige type, maar in dit geval is dat anders. Middenin dat sterrenstelsel bevindt zich namelijk een monsterlijk zwart gat. Dat is tien miljard keer zo zwaar als onze zon en zodoende ook al één van de grootste die ooit zijn waargenomen.

Bovendien zit er bijzonder veel heet gas in de cluster - meer dan de massa van alle sterrenstelsels die er deel van uitmaken samen. Dat gas valt naar het centrale sterrenstelsel.

740 nieuwe sterren
Normaal gezien zorgen zwarte gaten in het centrum van zulke centrale melkwegen ervoor dat gas niet gaat samenklitten, zodat er weinig nieuwe sterren gevormd worden, maar in dit geval is dat niet zo. Bijgevolg brengt het sterrenstelsel 740 nieuwe sterren per jaar voort.

Ter vergelijking: onze eigen Melkweg is goed voor één ster per jaar. (TV)


Lees meer over:

Onze partners