Meer mensen hebben last van overgewicht dan van honger

29/01/13 om 14:54 - Bijgewerkt om 14:54

Te dikke mensen baren vandaag globaal meer zorgen dan te magere.

Meer mensen hebben last van overgewicht dan van honger

© Getty Images

Het was een huzarenstuk, de publicatie in het gerenommeerde medische blad The Lancet waaraan werd meegewerkt door bijna vijfhonderd wetenschappers uit vijftig landen. Ze brachten verschuivingen in de globale volksgezondheid van de voorbije veertig jaar in kaart.

Het goede nieuws - als je geen rekening houdt met de gevolgen van de stijgende bevolkingsdruk - is dat de levensverwachting bijna overal is toegenomen, behalve in een aantal Afrikaanse en Caribische landen, waar onder meer aids een ravage aanricht, en in een deel van Oost-Europa waar overmatig alcoholverbruik voor hoofdbrekens zorgt.

De kindersterfte is drastisch gedaald, met liefst 60 procent sinds 1990. Het is evident dat langer leven leidt tot een opmars van aandoeningen als kanker en problemen met hart en bloedvaten. Ook het aantal gevallen van dementie stijgt.

Maar het opvallendst aan de resultaten was dat overgewicht op de ranglijst van risicofactoren voor ziekte en vroegtijdige dood ondervoeding is voorbijgegaan. In 1990 was ondervoeding globaal nog de voornaamste factor in termen van verlies van kwaliteitsvolle levensjaren. Overgewicht stond toen op plaats tien. Nu is honger naar plaats acht gezakt, en overgewicht gestegen naar plaats zes. Te dikke mensen baren vandaag globaal meer zorgen dan te magere.

De cultuur vreet aan onze biologie

Wij worden massaal het slachtoffer van onze onaangepaste levensstijl. Wij eten nog altijd alsof we de hele dag de boer op moeten. We slaan suikers en vetstoffen in, die ons lichaam bijhoudt voor periodes van schaarste, wat vroeger ongetwijfeld nuttig was. Maar er zijn geen periodes van schaarste meer, waardoor we kreunen onder de reserves van een lichaam dat niet meer weet hoe zich optimaal te gedragen. De cultuur vreet aan onze biologie.

Het probleem beperkt zich niet tot de als rijk beschouwde westerse wereld. In Public Library of Science ONE verscheen een ontnuchterend rapport over Tunesië, waar liefst 70 procent van de vrouwen met overgewicht te kampen heeft. Vrouwen hebben er drie keer meer kans op obesitas dan mannen. Vooral in een stad krijgen Tunesische vrouwen ernstige gewichtsproblemen. Ze zijn dikwijls laagopgeleid, sociaal geïsoleerd, moeten thuisblijven en koken, allemaal factoren die overgewicht in de hand werken, zeker in een context vol supermarkten waarin het goedkoopste eten zelden gezond is.

Dat verhaal gaat op voor steeds meer ontwikkelingslanden. Waardoor er steeds meer landen zijn die kampen met een dubbel probleem: hongersnood op het platteland en overgewicht in de steden. Het geeft niet de indruk dat we goed bezig zijn. Je moet tegenwoordig al rijk (of toch bemiddeld) en goed opgeleid zijn om gezond te zijn. (DD)

Lees meer over:

Onze partners