Meer infecties door hitte

29/06/10 om 08:17 - Bijgewerkt om 08:17

Ondanks de hitte lopen een pak mensen te hoesten en te snotteren - en niet alleen door allergie.

Meer infecties door hitte

© Reuters

"We zien een piek in het aantal virale infecties", zegt dokter Rufij Baeke van het Artsensyndicaat. "Oorzaak zijn de drastische temperatuurschommelingen en ons verzwakte immuunsysteem. We snakken naar vakantie." Dat staat dinsdag te lezen in Het laatste Nieuws.

De ommezwaai van het herfstweer van vorige week naar de hitte van nu laat zijn sporen na. "We maken een piek van infectieziekten mee omdat we te maken hebben met grote temperatuurveranderingen", zegt Baeke.

Rusten

"Infecties krijg je bijvoorbeeld ook als het 's ochtends 10 à 15 graden kouder is dan 's middags. Dan worden de ziektekiemen in het lichaam actiever. Hetzelfde effect krijg je eveneens door de airco in de wagen. Gebruik je die te pas en te onpas, dan krijgen virussen de kans het lichaam aan te vallen. Plotse afkoeling is niet goed."

Ook de start van de vakantie speelt een rol. "Heel wat mensen zijn vermoeid en snakken echt naar rust. We hebben een lange en stevige winter achter de rug, die het immuunsysteem heeft verzwakt. Meestal zijn de infecties die we nu zien niet zo ernstig. Gewoon een paar dagen rusten helpt al om er weer bovenop te komen."

Lees meer over:

Onze partners