Marsrover Curiosity landde op een haartje van exact doelwit

10/08/12 om 23:21 - Bijgewerkt om 23:21

De Amerikaanse rover Curiosity is maar 200 meter van de precies beoogde landingsplaats op Mars neergestreken. Na een reis van acht maanden door de ruimte is dat buitengewoon nauwkeurig.

Marsrover Curiosity landde op een haartje van exact doelwit

© Nasa

De exacte landingspaats is vastgesteld na een analyse van data die door de rover zelf zijn doorgestuurd, zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa.

Na een vlucht van 560 miljoen kilometer is op 200 meter van de beoogde plaats landen verrassend precies, zei wetenschapper Steve Sell op een persconferentie in het Jet Propulsion Laboratory (JPL) van de Nasa in het Californische Pasadena.

Meer kleur dan verwacht

De Curiosity heeft al zowat een megabyte aan gegevens van de landing naar de Aarde gestuurd, en moet er nog zowat 100 megabytes zenden. De robot heeft onder andere foto's naar het JPL gestuurd.

Deskundigen zijn nu al begeesterd door de foto's. "Mijn eerste indruk is dat er op deze plaats veel meer verschillende kleuren zijn dan op andere plaatsen op Mars", zei Mike Malin over de eerste kleuren-panoramische foto.

Nieuwe software

Ook zijn de specialisten verwonderd dat er zoveel relatief grote kiezelstenen op de landingsplaats zijn. Dekomende dagen sturen de ingenieurs de rover nieuwe software voor het onderzoeken van het Marsoppervlak. tegelijkertijd worden de instrumenten getest. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners