Marsjeep Curiosity test laser uit

20/08/12 om 15:13 - Bijgewerkt om 15:13

De Amerikaanse Marsjeep Curiosity heeft voor het eerst zijn laser gebruikt en de wetenschappers daarbij betere en rijkere gegevens dan verwacht gegeven.

Marsjeep Curiosity test laser uit

© AFP

De Amerikaanse Marsjeep Curiosity heeft voor het eerst zijn laser gebruikt en de wetenschappers daarbij betere en rijkere gegevens dan verwacht gegeven, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA gemeld.

De laster richtte zich op een steen die de naam Coronation heeft gekregen en waarvan het ChemCam-instrument dan de chemische samenstelling analyseerde. "Wij hebben een groot spectrum van Coronation - veel signalen", zei onderzoeker Roger Wiens van het Los Alamos National Laboratory in de staat New Mexico.

Het Franse lid van het onderzoeksteam, Sylvestre Maurice, zei verrast te zijn dat de "data zelfs beter zijn dan ooit bij tests op Aarde bekomen". Maurice is verbonden aan het Institut de Recherche en Astrophysique et Planetologie (IRAP) in Toulouse.

Marsjeep test instrumenten uit

De steen gold aanvankelijk maar als object voor een test. Maar de omvangrijke resultaten laten wetenschappers toe deze nu verder uit te werken.

Ondertussen wordt de robotjeep klaargestoomd voor zijn eerste ritje. Tegen het einde van de week dienen alle instrumenten te zijn uitgetest.

De Curiosity is op 6 augustus in de Gale-krater geland. Het is de duurste en technologisch meest geavanceerde lander ooit op de Rode Planeet. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners