Marsjeep Curiosity krijgt eerste opdracht

18/08/12 om 15:55 - Bijgewerkt om 15:55

Ingenieurs stomen de Amerikaanse robotjeep Curiosity klaar voor zijn eerste ritje en opdracht.

Marsjeep Curiosity krijgt eerste opdracht

© AFP

Het betreft een plaats waar het toestel zal boren naar bodemstalen, zo heeft de NASA bekendgemaakt.

De jeep staat op het punt "koers te zetten op een brede weg", zei John Grotzinger van het California Institute of Technology. Het zeswielige voertuig moet zich naar het gebied Glenelg begeven, op zowat 400 meter van de plaats waar de sonde in de Gale-krater is geland.

Exploratie van Mars

"Dat eerste boren wordt een groots moment in de geschiedenis van de exploratie van Mars", voegde de wetenschapper eraan toe. Het doelgebied is een natuurlijke geologische intersectie van drie soorten terrein, zei het Amerikaanse ruimtevaartbureau. De ingenieurs zullen de vier bestuurbare wielen van de jeep uittesten. De robot zal ook een combinatie van een laser en telescoop gebruiken om in te "zappen" op een steen die drie meter verder ligt.

De Curiosity leerde dat het donderdag in de Gale-krater boven 0 was, in het bijzonder 2,85 graden Celsius. Eind volgende week zullen alle wetenschappelijke instrumenten zijn getest.

De 2,5 miljard dollar kostende Curiosity is op 6 augustus geland en is de meest gesofisticeerde Marslander ooit. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners