‘Mars One zal mens afkeer doen krijgen van ruimtereizen’

© Mars One
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Nu de laatste 100 kandidaten voor het Mars One-project bekend zijn, komt de realisatie van een eerste menselijke kolonie op de Rode Planeet steeds dichterbij, maar tegelijk stijgt ook de kritiek op het project.

Al vanaf de eerste aankondiging van het Mars One-project, waarbij vier mensen in 2024 een enkele reis naar Mars zullen maken om er een kolonie te stichten, heerste er scepsis rond de missie. Nu de laatste 100 kandidaten bekend zijn, klinkt de kritiek op de hele onderneming steeds luider.

‘Een vroegtijdige dood is zo goed als zeker’, zegt professor Chris Welch van de Internationale Ruimteuniversiteit in Staarstburg aan The Independent. ‘Ze zullen ofwel sterven op weg naar Mars ofwel kort na hun aankomst. Ik maak me zorgen dat het allemaal gruwelijk zal eindigen en dat het het publiek decennialang afkeer zal doen krijgen van ruimtevaart.’

‘Er is zo veel dat we niet weten,’ gaat Welch verder. ‘Ze zullen helemaal alleen zijn met technologie die nog nooit op Mars getest is.’ In 2008 concludeerden twee NASA-wetenschappers dat een ‘revolutionaire technologie’ nodig is om astronauten tijdens hun reis naar Mars te beschermen tegen straling van de zon.

Moordzuchtig

Daarnaast zijn de risico’s groot als vier pioniers jarenlang in kleine woonmodules met elkaar moeten leven. ‘Ze kunnen depressief worden, suïcidaal, moordzuchtig’, waarschuwt Welch.

Toch zien Welch en veel andere critici één lichtpuntje: de missie zal toch niet doorgaan wegens een gebrek aan geld. Dankzij donaties heeft Mars One meer dan 700.000 dollar verzameld, maar dat is veel te weinig in vergelijking met de nodige 6 miljard dollar. ‘Bedrijven die het project rationeel bekijken, zullen zich realiseren dat het een te riskante investering is.’

Dat is ook de mening van Sydney Do van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), die in oktober een haalbaarheidsstudie publiceerde van de eerste landing en van follow-up missies met nog meer kolonisten. Hij waarschuwt dat er met een kolonie van 20 mensen elke twee jaar tientallen miljarden dollars nodig zullen zijn om enkel en alleen reserveonderdelen te sturen.

Welch heeft nog een laatste goede raad voor de deelnemers aan de missie, die de komende jaren via een realityshow op televisie te volgen zal zijn. ‘Zorg dat er een redelijke kans is dat je je leven op Mars zal kunnen verderzetten, en dat je niet sterft op televisie, als er tegen dan nog iemand zal kijken.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content