Mannen willen liever geen Superman in reclame

07/10/11 om 14:47 - Bijgewerkt om 14:47

Het is vaak efficiënter om minder gespierde modellen te gebruiken, die minder weerstand opwekken bij de (mannelijke) kijker.

Mannen willen liever geen Superman in reclame

Merken zoeken voortdurend naar nieuwe manieren om hun doelpubliek te bereiken en zich te onderscheiden van concurrenten. Dove adverteert bijvoorbeeld met 'normale' modellen. Met hier en daar een bobbeltje dus.

Onderzoek toonde al aan dat dikkere vrouwen met minder zelfvertrouwen 'normale' vrouwen kiezen boven slanke modellen in reclame en dat ze meer geneigd zijn om een product uit die reclame te kopen. De campagne werkt dus. Astrid Nobels onderzocht in haar masterscriptie of hetzelfde geldt voor mannen.

Nobels Deed een survey bij 115 mannen. Ze toonde telkens twee versies van een advertentie. Eentje waarbij het mannelijke model voorzien was van strakke six pack, een andere met het normale lichaam van het model.

Geen zin in reclame met goddelijke modellen

De studente stelde vast dat minder gespierde mannen een voorkeur hebben voor minder gespierde modellen. Ook mannen die het nut niet zien van met een indrukwekkend torso te pronken en mannen die vinden dat het niet hun schuld is dat ze over een schriele kippenborst beschikken, zien liever een normaal gebouwd model. Sterker nog, ze ontwijken reclames vol stoere kleerkasten.

Adverteerders kunnen dus effectieve reclame maken door de gespierdheid van hun mannelijke modellen aan te passen naargelang de doelgroep. Maar eigenlijk zou het interessant zijn om over het algemeen minder gespierde mannen te gebruiken. De grote meerderheid van de mannelijke bevolking heeft namelijk niet zo'n goddelijk lichaam, en heeft ook geen zin om daar in reclame mee geconfronteerd te worden. In het onderzoek wordt overigens geen aandacht besteed aan de voorkeuren van vrouwen.

Astrid doet mee aan de Vlaamse Scriptieprijs 2011 en maakt kans op 2500€. Meedoen kan nog tot 10 oktober op www.scriptieprijs.be. Bekijk de volledige scriptie op www.scriptiebank.be

Lees meer over:

Onze partners