Mannelijke menopauze geen fabel

17/06/10 om 17:40 - Bijgewerkt om 17:40

De mannelijke menopauze bestaat wel degelijk, maar komt zelden voor. Na een onderzoek bij meer dan 3.300 Europese mannen kwamen onderzoekers van de Universiteit van Manchester tot die conclusie.

Mannelijke menopauze geen fabel

Net nu de mannelijke menopauze werd afgedaan als een fabel, blijkt ze wel voor te komen, als is het maar bij 2 procent van mannen op middelbare leeftijd.

De onderzoekers aan de Universiteit van Manchester bestudeerden het testosterongehalte van 3.369 mannen tussen de 40 en 69 jaar. Daarnaast werd er ook gepeild naar hun seksuele, fysieke en mentale gezondheidstoestand.

Een zwakke ochtenderectie, niet veel seksuele 'goesting' en erectiestoornissen zijn de drie belangrijkste symptomen van een laag testosterongehalte. Maar ook depressies, vermoeidheid en seksueel niet kunnen presteren hangen hiermee samen.

Symptomen die gelinkt worden aan de menopauze zoals een veranderd slaappatroon, geen concentratie, zich waardeloos voelen en paniekaanvallen hebben dan weer niets te maken met het testosterongehalte.

Overbodige hormonenbehandeling

De mannelijke menopauze wordt ook wel omschreven als 'late hypogonadism'. Bij een hypogonadisme kunnen de testikels het hormoongehalte niet meer op peil brengen.

Terwijl er bij een klassieke hypogonadisme een duidelijke diagnose kon gesteld worden, was dat bij de menopauze niet het geval, meent Professor Fred Wu van de Universiteit van Manchester.

Het onderzoek heeft voor het eerst de belangrijkste symptomen van een menopauze aangetoond. In combinatie met een laag testosterongehalte en de drie eerder vernoemde belangrijkste symptomen is de kans groter dat het effectief gaat om een menopauze. Nu wordt nog te snel de conclusie getrokken dat het om de menopauze gaat.

De onderzoekers willen met hun studie ook de aandacht vestigen op het overbodige en overmatige gebruik van testosteronbehandelingen. Slechts bij een klein aantal mannen helpt het echt en de voordelen moeten eerst tegen de nadelen afgewogen worden. De behandeling zou onder andere hartproblemen veroorzaken.

Lees meer over:

Onze partners