Manisch-depressieve stoornis verhoogt risico op hart- en vaatziekten

© Science Photo Library
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Mensen met een bipolaire stoornis hebben vijf keer meer kans op hart- en vaatziekten dan andere mensen.

Mensen met een bipolaire stoornis zijn soms extreem uitgelaten (‘manisch’) maar dan weer uiterst neerslachtig (depressief). De ziekte maakt het leven moeilijk, vooral omdat de wisselingen in gemoedstoestand onvoorspelbaar zijn. De problemen kunnen nog verergeren door allerhande neveneffecten.

Psychotherapeut Davy Vancampfort van de KU Leuven toont met een aantal collega’s in de American Journal of Psychiatry aan dat mensen met een bipolaire stoornis vijf keer meer kans op hart- en vaatziekten hebben dan andere mensen. Dat zou onder meer te maken hebben met de medicatie die ze moeten nemen.

Fysiek minder actief
Maar er zijn andere bezwarende factoren, onder meer het eenvoudige gegeven dat er onvoldoende aandacht, ook van artsen, is voor het feit dat zulke mensen extra kwetsbaar zijn. Mensen met een bipolaire stoornis zijn fysiek ook minder actief dan anderen, vooral tijdens hun depressieve periodes. Psychiaters zouden dus naast medicatie het best ook een actieve levensstijl voorschrijven.

Behandeling van patiënten is één zaak, begrijpen wat er gebeurt in hun hoofd is iets anders. In het vakblad Biological Psychiatry is een studie verschenen waarin wordt beschreven welke zones in de hersenen abnormale activiteit vertonen wanneer bipolaire mensen in de problemen komen. De belangrijkste uitkomst van het werk is dat tijdens de verschillende fasen van de ziekte verschillende circuits van de hersenen abnormaal reageren. Sommige verschillen zijn opvallend, andere subtiel. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content