Man genezen van aids

16/12/10 om 09:49 - Bijgewerkt om 09:49

Een Amerikaanse patiënt is drie jaar na een stamceltransplantatie genezen verklaard van aids.

Man genezen van aids

Duitse wetenschappers beweren dat het hier om een primeur gaat en lichten die toe in een studie die in het vlakblad Blood verschijnt. De vorsers van de universiteit van Berlijn benadrukken echter dat het resultaat niet automatisch veralgemeend kan worden voor de 33 miljoen aidspatiënten die de wereld vandaag telt.

De genezen patiënt is een veertiger die reeds tien jaar drager was van het hiv-virus. Hij werd in 2007 met stamcellen behandeld voor leukemie. Hij kreeg stamcellen getransplanteerd afkomstig van het ruggenmerg van een donor die immuun was voor aids. Die eigenschap komt slechts voor bij één procent van de blanke bevolking. De behandelde arts, Gero Hutter, had daarom tientallen potentiële donoren moeten afwijzen.

"De resultaten tonen aan dat deze behandeling tegen aids heeft gewerkt voor deze patiënt", verklaarde de Amerikaanse vereniging voor hematologie, de uitgever van Blood. Vanaf eind 2008 waren er geen sporen van aids meer aangetroffen bij de patiënt, hoewel hij de behandeling met aidsremmers gestopt had. Drie jaar later vonden artsen nog altijd geen spoor van het virus.

Aids-specialisten reageren voorzichtig op het nieuws. "Er is nog veel meer onderzoek nodig om dit resultaat te herhalen zonder levens in gevaar te brengen", meent Karen Tashima, die het klinisch testprogramma rond hiv leidt in Rhode Island.

Nobelprijswinnaar voor Geneeskunde in 1975, David Baltimore, reageert wel enthousiast. Hij heeft dan ook een biotechnologisch bedrijf opgericht dat gelijkaardige stamceltherapieën ontwikkeld in de strijd tegen aids.

Lees meer over:

Onze partners