Man daagt Nasa voor de rechtbank wegens mysterieuze steen op Mars

© NASA
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Een man uit Californië die beweert dat een mysterieuze steen op Mars eigenlijk een Martiaanse paddenstoel is, daagt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa voor de rechtbank omdat ze zou nalaten de ontdekking verder te onderzoeken.

Rhawn Joseph, die zichzelf astrobioloog noemt en medewerker van het omstreden onlinemagazine Journal of Cosmology, wil dat de rechtbank de Nasa dwingt om ‘het vermoedelijke biologische organisme nader wetenschappelijk te onderzoeken’. Hij verwijst daarmee naar de mysterieuze steen op die enkele weken geleden opdook op de Rode Planeet.

‘De weigering om close-upfoto’s vanuit verschillende hoeken te nemen, de weigering om microscopische beelden van het specimen te maken, de weigering om hogeresolutiebeelden vrij te geven is onverklaarbaar, roekeloos, nalatig en bizar’, aldus Joseph die meent dat het object een soort paddenstoel is en dus bewijs voor leven op Mars dat de Nasa ‘in de doofpot probeert te steken’.

‘Elke intelligente volwassene, kind, chimpansee, aap, hond of knaagdier met nog maar een beetje nieuwsgierigheid zou deze schaalachtige structuur onderzoeken’, gaat de man verder. ‘Maar niet de Nasa en het Opportunity-team die zelfs weigeren om nog maar één enkele close-upfoto te nemen.’

‘Iets wat we nog nooit eerder zagen’

Joseph vindt het gedrag van de ruimtevaartorganisatie dan ook vreemd aangezien de Nasa in een persbericht de steen omschreef als ‘ iets wat we nog nooit eerder zagen… we zijn helemaal in de war.’

Een foto die op 8 januari werd genomen toont een steen op Mars die er een paar dagen eerder nog niet lag. Volgens de Nasa gaat het wellicht om een steen die per ongelijk door het Marswagentje Opportunity tijdens een maneuver werd opgepikt en op die plaats werd achterlaten.

Als de steen alsnog een biologisch organisme blijkt te zijn, wil Rhawn Joseph daar bovendien zelf de eer voor opstrijken. Hij wil immers dat de Nasa publiekelijk erkent dat hij de ontdekker is en verzekert dat zijn naam als eerste auteur verschijnt onder de eerste zes wetenschappelijke artikels die over de ontdekking gepubliceerd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content