Malariageneesmiddel in strijd tegen kanker

11/08/14 om 19:09 - Bijgewerkt om 19:09

Het malariageneesmiddel chloroquine blijkt nu ook tegen kanker effectief te zijn. Minder uitzaaiing van kankercellen en een betere respons op chemotherapie, zijn twee positieve effecten van het medicijn.

Malariageneesmiddel in strijd tegen kanker

© Thinkstock

Minder uitzaaiing van kankercellen en een betere respons op chemotherapie. Dat zijn twee positieve effecten van het malariageneesmiddel chloroquine die zopas werden aangetoond door een wetenschappelijk onderzoek van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven.

Het antikankereffect van chloroquine, gecombineerd met chemotherapie, was al gekend bij proefdiermodellen. Nieuw is dat het Vlaamse onderzoek aantoont dat chloroquine ook de abnormale bloedvaten in tumoren normaliseert. Deze bloedvatnormalisatie zorgt ervoor dat kankercellen minder uitzaaien, en zorgt ook voor hogere tumordoorbloeding, wat de respons op chemotherapie verhoogt.

Het medicijn blokkeert autofagie, een proces waardoor kankercellen antikankertherapieën overleven. 'In dit onderzoek vonden we dat chloroquine niet alleen een effect heeft op de groei van de kankercellen, maar ook het tumormilieu minder agressief maakt door de abnormale bloedvaten in de tumor te normaliseren', zegt Patrizia Agostinis (KU Leuven). 'Chloroquine kan de uitzaaiing van kankercellen in de kiem te smoren, wat de meest belangrijke therapeutische piste is bij elke tumorbehandeling', zegt Peter Carmeliet (VIB-KU Leuven).

Chloroquine werd oorspronkelijk gebruikt voor de behandeling van malaria en bepaalde auto-immuunziektes, zoals reumatoïde artritis, maar sinds kort wordt het ook gebruikt bij antikankertherapie.

De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Cancer Cell. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners