"Maan verduisterd door dik pak wolken"

21/12/10 om 16:59 - Bijgewerkt om 16:59

Dinsdagochtend was in België het begin van een volledige maansverduistering te zien. Een dik pak wolken zorgde echter voor een einde aan de kijklust.

"Maan verduisterd door dik pak wolken"

© EPA

Dinsdagochtend was in België het begin van een volledige maansverduistering te zien. Een dik pak wolken zorgde echter voor een einde aan de kijklust. De maansverduistering van 21 december is de eerste volledige maansverduistering in drie jaar tijd. Bovendien is het 400 jaar geleden dat op de eerste dag van de winter - de kortste dag van het jaar - een maansverduistering plaatsvond.

Een maansverduistering ontstaat wanneer de zon, aarde en maan op een rechte lijn staan. Tijdens deze zeldzame positie kan de maan geen zonlicht meer weerspiegelen omdat de schaduw van de Aarde op het maanoppervlak valt.

Toch wordt de maan niet volledig onzichtbaar. Onze aardse atmosfeer buigt immers nog een aantal rode zonnestralen richting maan. Het is dit rood licht dat de maan dan een typisch rood-oranje uitzicht geeft.

Dinsdagochtend was van 7u33 tot 8u41 een volledige maansverduistering te zien in België. Het schouwspel was echter amper zichtbaar. Weerman Frank Deboosere schreef op zijn weblog dat een dik pak wolken de maan verduisterden.

Over de hele wereld werd uitgekeken naar de maansverduistering. Het schaduwspel was het best te volgen in Noord- en Centraal-Amerika, Oost-Azië, en op sommige plaatsen in Noord-Europa.

Pas op 28 september 2015 is nog eens maansverduistering volledig in België te zien, zegt de Volkssterrenwacht MIRA. Volgend jaar kunnen we bij ons op 15 juni en op 10 december enkel het einde van een volledige maansverduistering waarnemen.

Lees meer over:

Onze partners