Maan is aan het krimpen

20/08/10 om 09:32 - Bijgewerkt om 09:32

De diameter van de Maan is de voorbije 800 miljoen jaren met zowat 200 meter gekrompen.

Maan is aan het krimpen

© Reuters

Dat schrijven wetenschappers in de jongste uitgave van het vakblad Science. Die inkrimping heeft vermoedelijk te maken met de algemene afkoeling van de kern van de Maan.

Een team van Amerikaanse wetenschappers onderzocht op basis van duizenden foto's van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA het Maanoppervlak en zag zo sporen van een inkrimpingproces op de Maankorst. De foto's, genomen door de Lunar Reconnaissance Orbiter, zijn de meest gedetailleerde beelden van de maan die ooit genomen zijn.

De astronomen zijn niet verrast door hun vaststellingen. Wanneer de maan werd gevormd, had ze een hete kern, zoals de Aarde. Toen de kern van de Maan afkoelde, ging ze krimpen. De afgelopen 800 miljoen jaren is de diameter van de Maan met 200 meter kleiner geworden.

Een krimpende maan is in strijd met de theorie dat onze natuurlijke satelliet een koude rotsklomp zou zijn. De Maan zou dus nog steeds een warm kern hebben en geologisch actief zijn.

Volgens de laatste onderzoeksresultaten is de Maan momenteel nog steeds aan het krimpen, al voegen de wetenschappers er aan toe dat we ons geen zorgen hoeven te maken. "De Maan zal niet verdwijnen."

Lees meer over:

Onze partners