Luister naar de muziek van de zon

21/06/10 om 10:34 - Bijgewerkt om 10:34

Wetenschappers hebben ontdekt dat de ster in het centrum van ons zonnestelsel muziek produceert.

Luister naar de muziek van de zon

© Reuters

Astronomen van de universiteit van Sheffield zijn er voor de eerste keer in geslaagd om de bevreemdende harmonieën op te nemen die worden geproduceerd door het magnetisch veld dat de zon omringt.

De vorsers ontdekten dat de coronale lussen, reusachtige magnetische lussen die tot 90.000 kilometer lang kunnen zijn, vibreren zoals de snaren van een muziekinstrument. Door satellietbeelden van die lussen te maken, slaagden ze erin het geluid te "herscheppen" waarbij die zichtbare vibraties werden omgezet in geluiden en het volume werd versterkt zodat het hoorbaar wordt voor het menselijk oor.

Volgens professor Robertus von Fay-Siebenbürgen, het hoofd van de onderzoeksgroep voor zonnefysica, "was het merkwaardig mooi en opwindend om voor de eerste keer de geluiden te horen van zo'n grote en krachtige bron". "Het is inderdaad een soort muziek, omdat het harmonieën bevat. Dit geeft ons een nieuw inzicht in de natuurlijke processen die zich afspelen in de buitenste lagen rond de zon, waar temperaturen heersen van miljoenen graden."

Luister naar de muziek van de zon:

Beelden van de magnetische coronale lussen:


Lees meer over:

Onze partners