Lucy herschrijft de geschiedenis

12/08/10 om 11:16 - Bijgewerkt om 11:16

Wetenschappers hebben bewijzen gevonden dat onze voorvaderen reeds 3,4 miljoen jaar geleden stenen gereedschappen gebruikten. Dat is zo'n 800.000 jaar vroeger dan gedacht.

Lucy herschrijft de geschiedenis

Een team van onderzoekers van de California Academy of Sciences heeft in Ethiopië twee fossiele dierenbeenderen ontdekt die na onderzoek met een stenen voorwerp bleken te zijn bewerkt. Uit tests blijkt bovendien dat de beenderen 3,4 miljoen jaar oud zijn, schrijft de Daily Telegraph.

Het onderzoek, dat in het wetenschappelijke tijdschrift Nature werd gepubliceerd, betekent dat de eerste voorvader van de mens die stenen gereedschappen gebruikte niet de homo hablis was, maar wel de Australopithecus afarensis, oftewel "Lucy", een van de oudste bekende mensachtigen.

De vondst in Ethiopië, niet ver van waar het skelet van Lucy werd ontdekt in 1979, betekent dat het gebruik van de techniek door onze voorvaderen dateert van bijna een miljoen jaar eerder dan eerst gedacht. Slechts enkele meters verder van de plaats van de vondst werd in 2000 "Selam" ontdekt, de dochter van Lucy en het jongste exemplaar van de Australopithecus afarensis dat ooit werd gevonden.

Schoolboeken herzien

"Dit dwingt ons om onze schoolboeken over de menselijke evolutie te herzien, want het gebruik van stenen voorwerpen en het eten van vlees blijkt in onze familie een miljoen jaar eerder voor te komen", zegt hoofdonderzoeker Zeresenay Alemseged. "Deze ontwikkelingen hebben een grote impact op het verhaal van de mensheid."

Het oudste bekende bewijs van het gebruik van stenen gereedschappen dateerde tot nog toe van zo'n 2,5 miljoen jaar geleden, wat algemeen als het Stenen Tijdperk wordt aanzien. De oudste bekende stenen voorwerpen dateren van rond diezelfde tijd.
"Het gebruik van stenen voorwerpen veranderde op een fundamentele manier de wijze waarop onze voorvaderen met de natuur omgingen. Ze waren in staat om een nieuw soort voedsel te eten en nieuwe gebieden te verkennen", aldus Alemseged.

Lees meer over:

Onze partners