Londense studenten ontdekken per ongeluk ontploffende ster

23/01/14 om 19:34 - Bijgewerkt om 19:34

Studenten van het University College London hebben in het nabijgelegen sterrenstelsel Messier 82 een nieuwe supernova (ontploffende ster) ontdekt.

Londense studenten ontdekken per ongeluk ontploffende ster

Supernova of ontploffende ster © Reuters

Studenten en stafleden van het University College London (UCL) hebben in het nabijgelegen sterrenstelsel Messier 82 een nieuwe supernova (ontploffende ster) ontdekt, zo heeft de Londense Universiteit bekendgemaakt.

De ontdekking was een toevalstreffer, zo staat in de mededeling. Studenten kregen de kans om met een telescoop te werken en kozen het heldere en fotogenieke sterrenstelsel Messier 82, ook wel het Sigaarsterrenstelsel genoemd. De waarnemers stootten op een helder licht dat bij wat nader onderzoek een supernova bleek te zijn.

12 miljoen lichtjaar

Meer bepaald lijkt het om een supernova van de klasse Ia te zijn. Daar is een witte dwergster de boosdoener, want zij plukt materie weg van een nabije grotere ster tot die instabiel wordt en ontploft.

De nieuw gevonden supernova kreeg van de Internationale Astronomische Unie de welluidende naam SN 2014J. Het betreft een van de meest nabije ontploffende sterren in de laatste decennia. De meest nabije sinds de uitvinding van de telescoop was Supernova 1987A in februari 1987 op 168.00 lichtjaar van ons.

SN 2014J bevindt zich verder: ongeveer twaalf miljoen lichtjaar, zowat even ver als een supernova die zich in 1993 in Messier 81 voordeed. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners