Lijst met meer dan één miljoen plantennamen opgesteld

30/12/10 om 16:35 - Bijgewerkt om 16:35

Botanisten scheppen orde in de chaos van plantennamen.

Lijst met meer dan één miljoen plantennamen opgesteld

© Reuters

"Een roos blijft zoet van geur, al geven wij haar nog zo'n vreemde naam", schreef William Shakespeare in 'Romeo en Juliette'. Maar voor veel botanisten zijn al die verschillende namen voor één en dezelfde plant best wel verwarrend.

Daarom stelden Britse en Amerikaanse experts een lijst op van meer dan 1 miljoen plantennamen, waarvan 300.000 worden beschouwd als standaardnamen en 480.000 namen als synoniemen of alternatieve namen. Van 260.000 namen is het niet duidelijk of het om nieuwe dan wel reeds bestaande namen gaat. Dit zal de komende decennia verder onderzocht worden.

Internationaal Jaar van de Biodiversiteit

De 'Plant List' is naar eigen zeggen de meest complete database die ooit werd samengesteld en werd gerealiseerd net voor het einde van het Internationale Jaar van de Biodiversiteit. Ze kon worden opgesteld dankzij de samenwerking tussen Britse botanisten van de Royal Botanical Gardens (Kew Gardens) en hun Amerikaanse collega's van de Missouri Botanical Garden.
Het compendium moet heel wat verwarring uit de wereld helpen.

Sommige planten worden anders benoemd door wetenschappers in verschillende landen. In sommige gevallen worden verschillende varianten van dezelfde plant zelfs verkeerdelijk geïdentificeerd als behorend tot verschillende soorten. Andere plantennamen zijn dan weer gewoon verkeerd gespeld.

"Zonder een accurate benaming, zou de studie en communicatie van het wereldwijde plantenleven ontaarden in een inefficiënte chaos, handenvol geld kosten en bovendien levens in gevaar brengen in het geval van het gebruik van planten voor voedsel en medicijnen", zegt een woordvoerder van Kew Gardens.

De lijst in kwestie is terug te vinden op de website www.theplantlist.org. Naast de wetenschappelijke namen van planten en kruiden vindt u ook links naar wetenschappelijke publicaties die kunnen helpen om meer informatie te vinden.

Lees meer over:

Onze partners